Isländska deckare och ett varningens ord till journalister

 

I söndags var det första advent och således har startskottet gått för nedräkningen inför jul. I år ska jag försöka att få in lite julstämmning i varje inlägg fram till julafton. Vi får se hur det går.

För de som fortfarande skriver önskelistor till tomten har det blivit dags att plita ned lite klapptips. Därför passar det ju bra att Arnaldur Indridason än en gång valt att ge ut sin nya bok i adventstid. Förra året kom deckaren Frostnätter, som jag ännu inte hunnit läsa, och nu har den nya deckaren Mörka strömmar kommit ut i handeln.

Indridasons böcker utspelar sig på Island och skildrar poliskommissarien Erlendurs vardag vid Reykjavikspolisen. Islands okrönte deckarkung lyckas på ett djupare plan än sina kollegor beröra läsaren genom sin handling. I alla fall enligt mig. Det är aldrig solskenshistorier och det är aldrig vackert väder. Island målas snarare upp som helvetet på jorden, fyllt med olyckliga, gråa, frusna människor. Men trots denna misär sitter man som klistrad sida upp och sida ner. Vet inte hur han gör det, men han kan sannerligen skriva bra deckare. Ser med glädje fram emot att läsa Frostnätter och Mörka stömmar.

FrostnätterMörka strömmarÄnglarösten

För den som vill ha ett litet boktips nu så här i adventstid, så utspelar sig Indridasons deckare Änglarösten under julhelgen. Jag läste den får några år sedan och den var sååå bra. En man i tomtekostym hittas mördad på ett populärt hotell i Reykjavik. Erlendur och hans team kallas till platsen. När de börjar undersöka offrets förflutna upptäcker de att han en gång var en berömd gossopran vars stämma liknades vid änglarnas. Vad hände med pojken med änglarösten och varför ligger han nu död i ett källarrum några dagar innan jul.
Det är en sorglig berättelse, men den är ändå fin på något sätt. Det är inte alla som har någon att fira julen med och det tror jag inte att vi lyckligt lottade får glömma bort.

Avslutningsvis skulle jag vilja återge ett citat som jag läste häromdagen och som fick mig att dra på smilbanden. Hade jag varit journalist hade jag inte velat komma i denna kvinnas väg. =)

"Jag har aldrig kunnat tåla journalister, så i mina böcker har de alltid fått lida en fasansfull död."

- Agatha Christie

Så kan det gå, mycket läsnöje!
/ Bea
1 frida:

skriven

grattis på namnsdagen lilla boktroll!

hoppas du har en härlig torsdag. vinter hos er? här är det gnistrande vitt o ca 10 minusgrader. jag njuter! fast just nu är jag inne o bakar lussekatter. kram o hej!

2 Bea:

skriven

Tack så mycket! Här är det bitande kallt minsann, mellan 17-22 har det varit idag. Går man utanför dörren känns det som man har två illrar hängande i kinderna. Brrr. Gott med lussekatter, måste ta tag i det själv snart. Allt gott till dig. Kram

3 Tessan:

skriven

Jag har gått och spanat på Arnaldur Indridasons böcker länge, men inte kommit mig för att testa. Men nu blev jag taggad igen :)

4 Bea:

skriven

Läs dem! Jag tycke verkligen de är superbra!

Kommentera här: