The Holiday

I gårdagens inlägg nämnde jag lite i förbifarten, relaterat till Jane Greens bok I dina kläder, filmen The Holiday.
För mig har den blivit en modern julklassiker som jag bara måste se varje december.

Filmen handlar om Amanda (Cameron Diaz), en framgångsrik trailerklippare från L.A., som har problem att känslomässigt knyta an till andra människor och Iris (Kate Winslet) en allför godtrogen och hjälpsam journalist från London, som alltid tycks bli allas dörrmatta.

Då de båda, med bara en vecka kvar till jul, ställs inför omvälvande händelser i sina privatliv bestämmer de sig helt enkelt för att fly från allt.
Via internet hittar de en sida där man kan byta hus med varandra, sk. house-swap och vips sitter Amandra på ett flyg till London beredd att flytta in i Iris lilla stuga på den engelska landsbygden och Iris på första bästa flyg till L.A för att inta högsätet i Amandas lyxiga villa.
Och så börjar en utav de mysigaste och raraste filmhistorier jag har sett. Så småningom lär de båda kvinnorna känna nya bekantskaper som sakta men säkert får deras liv att ändras i en helt ny riktning.

Detta mina vänner är mys på hög nivå och rollistan är inte så tokig den heller. Inte för att jag direkt är något fan av Diaz eller Jude Law, men Kate Winslet är sannerligen en av mina absoluta favoritskådespelare. Jack Black gör också en klockren tolkning av en amerikansk filmmusikkompositör som nördat in sig på gamla filmmelodier. Den gamla manusförfattaren, som bor granne med Amanda/Iris i L.A., är också en sån där biroll som lyfter hela filmen till en helt ny nivå.

Som sagt, mycket mys och alldeles underbar filmmusik av Hans Zimmer. Se den!...and christmas shall find you!

/ Bea

1 Lotta:

skriven

Som sagt, helt underbar film!

2 Josef:

skriven

Håller helt med! :D Bland mina top 3 favoritfilmer.

Kommentera här: