Kalaharis skrivmaskinskola för män

Så här i sommartid duggar inläggen inte precis tätt, men är det soligt och fint har man helt enkelt annat för sig än att sitta vid datorn. Böcker däremot läses i mängd och parti därför tänkte jag nu lite raskt recensera den senaste boken jag läst nämligen Kalaharis skrivmaskingskola för män. Ännu en bok i raden om damernas dektektivbyrå och den bastanta Mma Ramotswe. Nu tror jag dock att de resterande böckerna om den första dektektivbyrån i Botswana få ligga på hyllan ett tag. Får ju inte snöa in mig helt på Alexander McCall Smith (säger hon som snart även har läst ut andra boken i hans serie om filosofiska söndagsklubben). Nej, snart ska jag hoppa in på ett nytt spår.

Nåväl, handlingen i Kalaharis skrivmaskinskola för män är väldigt lik den i de övriga böckerna. Om jag ska vara lite kritisk så blir faktiskt handlingen allt tunnare och tunnare enligt mig. Men på något sätt gör det inte så värst mycket för man läser inte böckerna för händelsernas skull utan för känslan som böckerna ger.
Den här gången har Mma Ramotswe fått konkurrens på marknaden när en före detta polis slår upp portarna till sin sprillans nya och välinredda dektektivbyrå. En byrå som mer riktar sig till män och mer än gärna påstår att kvinnor inte ska syssla med dektektivarbete. Mma Makutsi spelar i den här boken en lite större roll då hon på eget initiativ startar Kalaharis skrivmaskinskola för män. Ett företag som för vissa positiva överraskningar med sig. Ytterliggare rör sig den centrala handlingen kring en man som uppsöker Mma Ramotwse för att han vill sona sina ungdomssynder. 
I övrigt går livet sin gilla gång i Gaborone och Mma Ramotswe undrar om J L B Maketoni någonsin ska slå slag i saken så att det blir något bröllop. Nu när han äntligen har blivit bättre från sin depression. Detta återstår dock att se i nästa bok.

Slutligen, favoritavsnittet är helt klart när hela gänget blir medbjudna på väckelsemöte då den ene av J L B Matekonis lärjungar nyligen har blivit radikalt omvänd, vilket leder till att Mma Ramotswe får sätta sina skådespelartalanger på prov.

Mycket nöje!

Kommentera här: