Dömd att stenas!

När Safiya Hussaini är 13 år blir hon bortgift med en drygt fyrtio år äldre man som hennes far valt ut åt henne. Safiya föder sin man fyra barn. När två av barnen dör i vattenkoppor blir Safiya förskjuten och tvingas lämna hem och barn. Efter tre äktenskap, alla arrangerade av hennes far, väljer Safiya själv en man, som lovar henne äktenskap. När Safiya blir gravid bryter han sitt löfte. Hon döms till döden enligt sharialagarna för att ha fött ett barn utanför äktenskapet. Straffet är att stenas till döds...

Dömd att stenas är ett gripande levnadsöde. En resa till en kultur så annorlunda från den jag är van vid. En sak som jag reagerade på i böckerna är det här med att bli förskjuten. En man kan förskjuta sin fru om han inte längre vill leva tillsammans med henne. Ingen skilsmässa utan bara adjöss och goodbye, nu duger du inte längre. För inte gör Safiya några större fel i sina äketenskap, nej, men förskjuten bli hon likväl. Jag tar förgivet att kvinnan inte har samma möjlighet att förskjuta sin man om hon tröttnar på honom... Även om hon kunde det, är det väl inte aktuellt med tanke på vem som står för försörjningen i familjen.

Hur som helst så gjorde den här boken mig riktigt arg emellanåt. Att folk(män) kan få bete sig så som de gör och komma undan med det är skamligt!

Som bok är Dömd att stenas helt okej läsning. Handlingen går ganska snabbt fram och texten är kortfattad och faktarik. Inga onödiga utsvävningar om miljö och känslor. Men så är det ju en biografi. Jag är i alla fall glad att decemberutmaningen fick mig att ta tag i den här boken som stått orörd i bokhyllan i nästan fem år.

Så decemberutmaningen - check!

Hur går det för er andra?

/Sara

Dömd att stenas
1 Louise:

skriven

Den låter otroligt gripande och väldigt läsvärd!Jag har nu läst ut "Varför gråter inte Emma?" Recensionen finns här: http://bokenartankensbarn.blogspot.com/2011/12/varfor-grater-inte-emma-av-magnus.html

Kommentera här: