Törst

Ännu en vampyrserie, med ännu ett nytt upplägg. Här handlar det om moroier (vampyrer), dhampirer (halvvampyrer) och strigoier (en slags död, ond vampyrvarelse). Faktiskt riktigt underhållande och spännande stundvis.

I boken får vi följa Rose som är en dhampir. Dhampirers huvudsakliga uppgift är att arbeta som beskyddare åt en moroi. De flesta moroi betraktas som vampyrernas kungligheter. Moroierna behöver Dhampirernas beskydd från strigoi som jagar moroi då deras blod ger dem stora krafter. Puh, lite så svårt att hålla koll på alla begrepp, men, men.

Rose är bästa kompis med Lissa som är en moroi, hon är även hennes beskyddare. När boken tar sin början är de sedan två år tillbaka på rymmen från St. Vladimir, som är en slags internatskola för vampyrer och halvvampyrer. Skolan försöker hela tiden spåra dem för att föra dem tillbaka till säkerheten på St. Vladimirs. Men Rose vet något som ingen annan vet. Skolan är inte alls tryggare för Lissa eftersom hon har en väldigt speciell gåva som säkert skulle komma att utnyttjas om någon fick reda på den.

Men Rose, som inte hunnit särskilt långt i sin beskyddar utbildning, kan tillslut inte längre hålla skolans spårare på avstånd och snart befinner de sig åter igen innanför skolans murar. Snart är hennes värld fylld av tonårsproblem som olycklig kärlek, läxor och ryktesspridning. Men det dröjer inte länge förrän Lissa börjar få hotfulla meddelanden från någon som är hennes hemlighet på spåren...

Jag måste säga att boken förvånade mig på ett positivt sätt. Den var faktiskt mycket bättre än vad jag trodde att den skulle vara. Särskilt djup känns det förstås inte, men det kanske man kanske inte ska vänta sig av böcker som är skriven för "unga vuxna". För inte är man väl en ung vuxen när man är 26 eller? Jaja, hur som helst så ger jag tummen upp för denna underhållande första del i vampyrserien Vampire Academy.

/Sara

Törst