Analfabeten som kunde räkna

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann tog Sverige (och världen) med storm. Nu kommer Jonas Jonassons andra bok, Analfabeten som kunde räkna. Det är ungefär samma koncept som Hundraåringen - blandningen av bisarra händelser, udda karaktärer, det raka språket och massor med humor. Men det gör inget, för Jonas Jonasson har förstått värdet av välskriven humoristisk underhållning, och det finns ett rejält gap att fylla inom den genren.
 
Analfabeten som kunde räkna har Nombeko som huvudperson. Hon är född i Soweto, Sydafrika, och börjar tidigt göra karriär som latrintömmare inom kåkstadens sanitetsavdelning. Så småningom blir hon fånge/assistent hos en galen rasistisk ingenjör som ska göra atombomber, hon träffar underliga vänner och ännu underligare fiender, och får på sin livsväg insyn i världshändelser av rang. Samtidigt, många tusen kilometer och ännu fler världar bort finns Ingmar och Henrietta i lilla Gnesta. Ingmar blir stark motståndare till kungahuset, och försöker pränta in samma ideal i sina tvillingsöner. Tidsperspektivet rör sig från 1970-talet till nutid, och längs vägen flätas de två historierna samman till något alldeles hejdlöst roligt, med lektioner i historia som bonus. Jonasson verkar vara väldigt politiskt och historiskt påläst, det måste man vara om man ska driva med världshändelser på det sättet han gör.
 
En mycket välbehövlig bok i den stora utgivningsskörden i höst: intelligent underhållning med många skratt. Det inledande citatet av Albert Einsten anger tonen som håller som en röd tråd romanen igenom: "Skillnaden mellan dumhet och genialitet är att genialiteten har sina begränsningar".
 
 
 
 
/Judit
 
Tack till Piratförlaget för boken.
1 Lena:

skriven

Har inte läst dessa men är sugen på båda!

2 Diana:

skriven

Den står på min att läsa lista ^^

Jag har en fråga om bloggen till dig. Hur har du fått den fina "Läser just nu" grejen (till vänster) dit? :P
Jag har nämligen försökt fixa fram en sån också, men utan resultat :/

Svar: Oj, det är Bea som är den som fixar med HTML -koder för design, jag bara fyller i vad jag läser för tillfället. Maila till beasbokhylla@hotmail.com ochfrpga!
Bea, Sara och Judit

Kommentera här: