Sonen

Philipp Meyer blev hyllad för sin debut American Rust 2009. Bok nummer två brukar för de flesta inte bli en lika stor framgång, men i Meyers fall har The Son redan utsetts till en framtida klassiker.

Sonen, som boken heter på svenska, spänner över en period av 150 år och fem generationer, och beskriver familjen McCulloughs uppgång, storhet och fall som boskaps- och senare oljedynasti, i södra Texas. Det är tre berättarröster som turas om att berätta var sin bit av historien – Eli ”Översten” McCullough, hans son Peter och barnbarnsbarnet Jeannie.

Eli berättar sin historia på en bandinspelning 1936, när han fyllt 100 år. Han var son till vita nybyggare, såg sin familj mördas, blev bortrövad av indianer som han levde med i flera år och tjänstgjorde sedan i det amerikanska inbördeskriget. Han blev så småningom grundaren till en mäktig och förmögen dynasti, genom blodiga huggsexor om land och illegaliteter som delstaten i tysthet uppmuntrade. Präglad av ett liv som rotlös såg han en hel värld förändras i grunderna.

Sonen Peters dagböcker från 1915 till 1917 beskriver två år av stor betydelse för hela släkten McCullough. Uppvuxen som en besvikelse för sin far, med Texas-mått mätt för känslig moralisk kompass, ser han hur blodsutgjutelse föder hämnd som föder ännu mer blod i en ond cirkel som har sina återverkningar i många generationer.

Jeannie McCullough, Överstens barnbarnsbarn, ligger 2012 på golvet i sitt hem och vet att hon strax ska dö. Hon summerar sitt långa liv, allt arbete och alla uppoffringar hon har gjort för att rädda familjemarkerna och göra en ännu större förmögenhet på de redan stora oljetillgångarna. Som kvinna i en mansdominerad värld tyngd av traditioner och muntliga överenskommelser män emellan har hon jobbat otroligt hårt för at bli respekterad, men var det värt det?

 Jag skulle kunna skriva en lång uppsats om den här boken. Den har inte bara den episka historien i sig, den som sträcker sig över generationer, utan även det eviga moraliska dilemmat kring vem som är ond respektive god. Sonen belyser det problematiska i olika rasers och nationaliteters samexistens, och oftast ur båda sidornas synvinklar. Bitvis är det en otroligt brutal historia, folk skjuts och hem plundras, det är skalperingar och lättvindigt utsläckande av människoliv. Även i beskrivningar av det vardagliga livet är det mycket rå kroppslighet både hos indianer och vita. Samtidigt lyckas den med att inte falla i klyschiga fällor och romantiserar varken infödingarnas eller nybyggarnas levnadsvillkor, som faktiskt var riktigt hårda. Ingen är hjälte, alla är fallna på ett eller annat sätt.

Även personskildringarna är skickligt gjorda – jag gillar till exempel att en person som Eli, som får föra ordet en stor del av boken, i andras berättelser finns i periferin och är då en helt annan person som man fått uppfattningen av genom hans egen berättelse. McCullough-klanen är inte kommunikationens mästare sinsemellan, och det finns många förväntningar generationer emellan som kommer på skam. Maktens pris är moralens förfall, och de själsliga återverkningarna av detta i släktens medlemmar.

Som bonus gillar jag släktträdet i början av boken – eftersom historien växlar så ofta i tid var det praktiskt att kunna gå tillbaka och titta efter när en person var född, vem den hade varit gift med och hur de hängde ihop med generationerna före och efter.

 En mycket stark läsupplevelse ända till det effektfulla slutet!

 

 
Tack till Norstedts förlag för boken!
 
Sonen finns som e-bok hos bokii.se
 
 

Kommentera här: