Boken om Mademoiselle Oiseau

Jag har köpt en bilderbok till mig själv! En alldeles förtjusande, rikt illustrerad bok med titeln Boken om Mademoiselle Oiseau. Författare är Andrea de la Barre de Nanteuil och illustratör är svenska Lovisa Burfitt, som modedesigner och illustratör. Illustratören bor nu i Provence i södra Frankrike efter att ha bott i Paris i tio år, och driver modehuset Burfitt. Några av er är kanske bekanta med hennes yviga illustrationer från en serie Rörstrand-porslin. Jag tycker att hennes bilder har något klassiskt, tidlöst över sig, samtidigt som de är väldigt moderna.

 

Historiens huvudperson är egentligen nioåriga Isabella. Hon är färglös och ganska osynlig. Hon bor i ett vackert gammalt flervåningshus mitt i Paris. En dag råkar hon åka till fel våning och kliver in hos Mademoiselle Oiseau, en virvelvind till dam, ett yrväder med obestämbar ålder, som bor i en fantastisk våning med fåglar, katter, kläder, hemliga rum och pool på balkongen, och allt andas la belle epoque.

 
 
 

Historien är i grunden en berättelse om vänskapen mellan en flicka och en tidlös dam. Språket är också härligt och flygande och yvigt, ibland spetsat med franska tillrop och egenkomponerade ord. Härligt och vackert är mitt omdöme! Jag blev i alla fall väldigt glad av att läsa den, och ibland lite sorgsen också, för alla drabbas vi av livets svårigheter, så även Mademioselle Oiseau ibland.

 

Boken är rekommenderad för ”alla över sex år”, och nog skulle en modeintresserad tjej i lågstadieåldern kunna uppskatta boken (mina söner var tyvärr inte intresserade), men jag tror inte att man kan ta till sig historiens mer abstrakta delar i så ung ålder. Däremot kan man oavsett ålder njuta av Lovisa Burfitts illustrationer, som fångar magiska Paris och Mademoiselles dekadenta, tidlösa bohem-livsstil perfekt.

 

 

Oh la la! Jag längtar tillbaka till Paris! Jag skulle vilja slakta ett exemplar av boken för att kunna rama in illustrationerna, men det kanske är smartare att scanna dem för att sen skriva ut dem…

 
 
 

 

Kommentera här: