Fyrahundrafemtio

Ett nytt magasin om litteratur har sett dagens ljus: Fyrahundrafemtio. Titeln anspelar på det faktum att papper självantänds vid 451 Fahrenheit, och de som står bakom utgivningen vill vara så rykande aktuella att de lägger sig bara en grad under den gränsen.

Jag tycker att de lyckas. Jag har hittills alltid blivit besviken på tidningar som handlar om böcker och läsning – när jag väl får tidningen i handen har jag redan hört talas om det mesta som redaktionen i fråga tar upp. Fyrahundrafemtio satsar på att skriva om de kommande två månadernas utgivning, och vänder sig till folk som har bättre koll på böcker än genomsnittet – bloggare, bibliotekspersonal, folk i förlagsbranschen eller den genuint litteraturintresserade läsaren.

 

 

 

Tidningen innehåller en härlig blandning av boktips, recensioner, reportage, intervjuer och annat som jag inte visste att jag var intresserad av, men som jag blir helt uppslukad av och läser girigt. Utöver allt detta gillar jag känslan av att redaktionen verkar vilja sätta skönlitteratur i ett större samhällsperspektiv – böckerna blir inte bara litteratur, utan en spegling av vår samtid just nu, en prisma att betrakta världen igenom och redskap att förstå världen med. Det är en skön känsla när man konsumerar så mycket litteratur som vi boknördar gör.

Med andra ord är det en lovande start, och fortsätter de på den här nivån så får de en trogen prenumerant i mig. Jag slog till på en provprenumeration, tre nummer för 99 kronor. För mer information gå in på fyrahundrafemtio.se.

 

 

 

1 Lena:

skriven

Låter som jag får ta och testa den tidningen!

2 Cinnamon:

skriven

Tack för tipset! Nu måste jag hasta ner på stan och köpa tidningen!

Kommentera här: