Grejen med verb

Jag börjar faktiskt tycka att Sara Lövestam är ett geni. På riktigt. En person med starkt engagemang som inte fastnar i fack utan tänker utanför sina egna ramar och strävar efter att skapa kring nya, aktuella infallssvinklar med stadig förankring i kunskap.

Hennes romaner skildrar ofta möten mellan människor med olika öden och perspektiv, och hon tar gärna till greppet att låta sina historier löpa parallellt mellan nutid och dåtid.

Jag tyckte väldigt mycket om både Hjärta av jazz och Tillbaka till henne och kommer förmodligen att kasta mig över allt hon skriver även i framtiden. Därför blev jag så glad när jag fick Grejen med verb i handen för ett tag sedan – ett ”hjärteprojekt” som Lövestam själv kallar boken i en intervju i Piratförlagets poddradio, en bok som hon skrev på sin fritid mellan jobb och romanarbete. Det är en liten bok med stort innehåll där Lövestam vill få oss alla att älska grammatik så som hon själv verkar brinna för ämnet.

Entusiasmen tar man inte miste på – hennes förklaringar hoppar nästan ut från sidorna med sina energiska tankebanor. Det märks att Lövestam arbetar som lärare, närmare bestämt som lärare i svenska för invandrare. Jag avundas hennes elever. Själv är jag tvåspråkig på ett mer intuitivt sätt, det blir ju så när man lär sig språk som barn, naturligt och omedvetet – man vet att det är på ett visst sätt, men man kan inte förklara varför.

Det är bra att Lövestam begränsar sig till just verb i denna lilla bok, (även om hon går grundligt igenom ämnet ”verb”) för efter en sträckläsning är jag alldeles snurrig i huvudet. Jag skulle rekommendera en mer uppdelad läsning istället, med eftertanke och om möjligt samtal kring innehållet. Tonen i boken är genomgående ungdomlig, tycker jag – har hon tänkt sig en relativt ung målgrupp? Fast även för lite äldre personer som undertecknad kan det ju kännas mer överkomligt att läsa om grammatik på ett lättsamt sätt, när kunskaperna från svensklektionerna känns som bortblåsta. Jag tänker definitivt ta hjälp av denna bok när jag ska hjälpa tonårssonen med grammatiska svårigheter – det kan ju kännas mindre tungt när verbet man böjer är ”hångla” eller att man tar hjälp av Stålmannen som illustration för infinitivform.

I alla fall har jag genom att ha läst Grejen med verb blivit lite klokare och kan nu flasha med begrepp som verbform och preteritum (det sistnämnda var nytt för mig). Sara Lövestam får gärna (förutom att skriva många fler romaner) ge ut fler böcker i samma serie om grammatik.

Kolla gärna in hennes inspirerande hemsida saralovestam.se . Där finns det bland annat en video där hon har gjort en låt om verbfras. Jag skrattade mig halvt fördärvad samtidigt som jag var full av beundran– så smart och så bra gjort!!

 

 

Tack till Piratförlaget för boken!

 

 

 

 

1 Andrea/Bibliophilia:

skriven

Hon är ett geni! Jag fick hem den här boken i veckan, ser fram emot att läsa den.

Svar: Visst är hon! Ta boken portionsvis, tycker jag! /Judit
Bea, Sara och Judit

Kommentera här: