Tom, lille Tom

Barabara Constantine verkar tycka om att sammanföra udda personer från olika generationer. Hon skrev om ett härligt gäng som hjälps åt i boken Och sen Paulette, och nu är temat liknande i Tom, lille Tom.  

Tom är elva år och bor med sin väldigt unga mamma Joss i en husvagn. Joss fick Tom när hon bara var tretton år, och kommer själv från trasiga familjeförhållanden. Hon vill så väl, och har ambitioner i livet, men det blir si och så med de arbeten hon provar på, och som följd har den lilla familjen begränsad inkomst (minst sagt). Tom försöker dryga ut skafferiets innehåll genom att ta sig in i trädgårdar och tjuvskörda frukt och grönsaker. Genom att iaktta ett av de äldre paren som han regelbundet stjäl från vaknar hans odlingsintresse. När han en kväll hittar en gammal dam som ramlat i sin trädgårdsland får han utlopp för sitt nyvunna intresse genom att hjälpa henne att sköta trädgården. Samtidigt dyker det upp en figur som kommer att vara en gemensam beröringspunkt för flera av de inblandade.

Författaren är bra på att skapa ganska osannolika möten och omaka vänskap, och det är den stora charmen med boken. Samtidigt är det hjärteknipande att ta del av Toms livsvillkor och hans oordnade hemförhållanden. Varför är det ingen i omgivningen som reagerar eller ingriper? Skolan måste väl ändå ha lite aning om hur eleverna har det hemma, eller har den franska skolan inte samma skyldigheter som den svenska?

På det stora hela segrar ändå hoppet och feelgood-känslan i denna charmiga roman. Mest tycker jag om beskrivningarna om trädgårdsarbetets helande kraft och skönheten i det som växer. Glädjen i att få skörda sin egen mat är svårslagen, det vet vi som har haft lyckan att uppleva den. Skulle man vilja läsa mer om odlingsglädjen som helar kan jag rekommendera En smak av vin av Joanne Harris som också utspelar sig i en fransk by.

Barbara Constantine har skrivit flera romaner förutom de två nämnda, och jag hoppas att Sekwa förlag kommer att ge ut fler i svensk översättning i framtiden. Jag kommer gärna att vilja läsa dem när jag vacklar i tron på människans godhet och grundläggande vilja att hjälpa varandra.

 

 
 
 
Tack till Sekwa förlag för boken!
 

Kommentera här: