Smak: mat och vin

Jag fick en kokbok häromveckan. Jag är generellt försiktig med att köpa kokböcker åt mig själv – de tenderar att ligga oanvända efter den första, i och för sig oftast inspirerande bläddringen eftersom jag brukar googla fram de recept jag behöver eller redan har bokmärkt mina favoriter. Men det var något hos Smak: mat och vin av Peter Streijffert (Blue Publishing) som fångade min uppmärksamhet mer än vanligt: att tonvikten ligger på att kombinera viner med den maten man vill äta, oavsett om det handlar om vardag eller fest.

I min mans familj spelar valet av vin till familjemiddagarna stor roll, och jag har lärt mig ett och annat på köpet, men jag är långt ifrån någon vinkännare, även om jag är bestämd med vad jag gillar och inte gillar i vinväg. Redan i de inledande kapitlen förklarar Streijffert på ett enkelt sätt grunden till smak och smakkombinationer så att jag plötsligt förstår VARFÖR jag föredrar de viner jag brukar tycka om. Sedan ger han boken igenom matrecept kombinerade med möjliga viner att välja till, samtidigt som han även ger exempel på viner som skulle ligga nära till hands att välja, men som man ska undvika om man vill ha en bra smakupplevelse. Det är opretentiöst och enkelt beskrivet, men med en kärlek till mat och råvaror som smittar av sig på läsaren och inspirerar.

Majoriteten av recepten är vegetariska, och det är jag väldigt glad för, eftersom jag har haft svårt att hitta roliga vegetariska bjudrätter när vi ska ha fest eller middag, särskilt om man vill att maten ska matcha vinet. Då har jag oftast kört på säkrare kort som kött, fisk och skaldjur. Men efter att ha läst Smak: mat och vin kommer jag att våga vara djärvare i mina kombinationer, nu när jag vet vad jag ska vara uppmärksam på när jag bjuder på vegetariskt kombinerat med vin. (Och Streijffert har bekräftat min intuition: bubbel – med rätt smak för tillfället förstås – passar till mycket! Mer bubbel åt folket!!)

Jag har redan provlagat ett par matiga sallader, och morotssoppan med ingefära kommer att bli en vardagsfavorit framöver! De mer tidskrävande recepten väntar jag med till julledigheten, men jag har fler på lut som jag tänker bjuda på som motvikt till köttfrosseriet kring jul och nyår. Kapitlet om att grilla ser jag verkligen fram emot att provlaga under grillsäsongen!

Som en extra bonus tuggar jag lite mer långsamt efter läsningen av boken, luktar mer på de olika ingredienserna både före och efter tillagning. Man kan kalla det mindfullness i vardagen om man vill, för ibland behövs det inte så mycket mer för vardagslycka.

 

 

 
 
 

 

 

 

Kommentera här: