Spänningsutmaning Juni: Gideons ring!

En av mina favoriter bland alla svenska deckarserier är Carin Gerhardsens Hammarbyserien. Nu var det ett tag sedan jag läste något om Conny Sjöberg och hans kollegor och främst beror det på att jag inte lyckats fynda nästa del begagnad. Japp, så snål kan jag vara ibland. Men eftersom jag inte ville godta en pocketutgåva med bruten rygg tröttnade jag till slut på att vänta och i min senaste bokbeställning fick boken följa med.
 
En naken ung kvinna springer på en väg i försommarnatten. Morgonen därpå hittar Hammarbypolisen henne utanför pianoteknikern John Gideons dörr på Söder i Stockholm. Men Veronica kan inte berätta vad hon har råkat ut för och varför hon hamnat just där, och John Gideon öppnar inte dörren. Grannarna skvallrar otaliga tjejer som sprungit där genom åren. 
Conny Sjöberg och has arbetslag vet inte riktigt vad de ska tro. Och vart har John Gideon tagit vägen? När fallet får sin uppösning visar sig många av deras fördomar komma på skam. Det finns medmänsklighet där man minst anar det. Och hos dem man tror att man kan lita på ibland ett mörker, större än det går att föreställa sig. 
 
Gideons ring är bitvis riktig hemsk läsning, men spänningen är ack så mästerligt uppbyggd. Jag älskar Gerhardsens sätt att föra samman tråd efter tråd, utan att  man ser vart skapelsen är påväg, förrän man står där med en färdig yllekofta i handen. När man dessutom kände sig säker på att det nog skulle bli en mössa eller möjligjtvis ett par tumvantar. Saker som man tror att man listat ut får sedan en helt annan betydelse.
 
Det händer mycket i boken, för att vara en standardroman på 350 sidor och det är mycket som trådar som hänger med från föregående böcker. Jag rekommenderar därför att man börjar från bok ett, Pepparkakshuset, hur spännande nu än Gideons Ring verkar.
 
 
 
 
 
 
 
1 Freja:

skriven

Den näst sista boken i serien ligger här hemma och väntar på mig, jag brukar gilla hennes böcker!

Kommentera här: