Vi är alla helt utom oss

För att uppleva den här romanen så som författaren avsåg att den skulle upplevas, ska man undvika alla möjliga recensioner, pressmaterial, och så vidare. (Fast här i Sverige så har förlaget Lavender Lit valt att vara mer low-key än i USA, och inga beskrivningar på bokomslaget eller hos nätbokhandlarna avslöjar för mycket, vilket är bra. Och det ska inte jag heller göra, så det är fritt fram att läsa vidare).

Låt mig bara ge ramarna: i 1970-talets Indiana, USA, blir bokens berättarjag Rosemary separerad från sin tvillingsyster Fern, och ivägskickad till farföräldrarna några veckor. Rosemary känner att hon måste ha begått ett fruktansvärt brott, och som straff blivit utesluten ur den kärleksfulla familjegemenskapen med mamma, pappa, bror och syster, men nej: när hon efter ett par veckor hämtas av sin pappa, är Fern borta. Ingen pratar om var hon är eller vad som har hänt, och alla i familjen tillbringar resten av sina liv i skuggan av denna händelse.

Ganska snart efter händelsen försvinner även brodern Lowell. Han väljer att leva ett undangömt liv som han tillägnar djurrättsorganisationer, med den efterföljden att han blir eftersökt av FBI och inte kan ha ett vanligt liv. Detta lämnar ett ännu större hål i familjens liv, och den pratglada Rosemary blir en sluten tjej som inte hittar sin plats bland jämnåriga.

Berättarrösten är en äldre Rosemary, som berättar om sina år på college, när hon och familjen så småningom nystar upp vad som hände. Det är både en yttre och en inre rannsakning av själslig och personlig utveckling, med många djupdykningar i människors och primaters psykologiska forskning (nej, bli inte rädda nu: det är superintressant hela vägen!).

Romanen lyfter viktiga frågor kring syskonlojalitet, skuld och självbedrägeri, som är vanliga ingredienser inom coming of age-genren, men i den här historien är dessa tätt sammanflätade med djurens rätt, samt etiken kring forskning om både djur och människor. I händerna av Karen Joy Fowler blir allt detta en bedrift att rekommendera till alla som vill ha underbart bra läsning, för trots djupet i historien om familjen Cooke finns det mycket humor och komiska situationer i berättelsen. Lägg därtill de för Rosemary så typiska vetenskapligt korrekt presenterade tankesätt, som präglades av det akademiska klimatet i hennes familj, och som passar temat för romanen ypperligt.

Att inte avslöja för mycket om den här romanen är väldigt svårt, eftersom huvudtemat skriker efter diskussionspartner, och därför kommer jag att rekommendera den för bokcirklar där man har tillgång till någon att diskutera innehållet med direkt efter läsningen. Jag själv är i desperat behov av någon att diskutera boken med just nu.

Karen Joy Fowler är för övrigt författaren till boken The Jane Austen Book Club, som ligger till grund för filmen med samma namn. Vi är alla helt utom oss är hennes tionde roman, och jag upptäckte den när självaste John Green satte upp den på sin tio-i-topp-lista över böcker som kom ut 2014 i USA. Nu finns den alltså på svenska, och fick mig att definitivt vilja läsa fler böcker av författaren.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

1 Bokhuset:

skriven

Blir mer och mer sugen på att läsa den, men har alldeles för lång läslista just nu, så typiskt. Men kanske att jag klämmer in den nånstans ändå. :-)

Svar: Ja, det tycker jag! /Judit
Bea, Sara och Judit

2 Snowglitter:

skriven

Fick hem denna igår :) bara MÅSTE läsa den snart!

Svar: Absolut, den är läsvärd på så många plan! /Judit
Bea, Sara och Judit

3 Sofia Fritzson:

skriven

Planerar också att läsa den här! :)

4 Anna / Sagan om Sagorna:

skriven

Jag är öppen för att diskutera, haha! ;) Alltså jag gillade verkligen VERKLIGEN de akademiska inslagen. Det är ju väldigt ovanligt i crossover-litteratur (av förklarliga skäl förstås), men det är så roligt när det händer tycker jag!

Svar: Ja, du har rätt! Ju mer jag tänker kring boken desto mer inser jag att det finns så många detaljer jag gillar o skulle vilja prata om! /Judit
Bea, Sara och Judit

Kommentera här: