Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka

"Det har blivit november. På avenue des Temps Perdus är hösten så formidable som den bara kan vara just där, mitt i Paris. Framför det gamla huset på nummer 109 står en gänglig ung man och spelar tvärflöjt. Tonerna dansar runt på trottoaren, spritter till, tar ett språng upp på Mademoiselle Oiseaus balkong och vidare upp mot den ljusröda himlen. På vägen möter de de sista dalande löven. Nu är de grönprickiga träden nästintill nakna.

Det har gått exakt 59 dagar sedan Mademoiselle Oiseau satte sig på sin matta och flög till Venedig. Ensam kvar ser Isabella Mademoiselle Oiseaus våning i ett annat ljus och upptäcker att bakom allt parisiskt fnurridurr ruvar ett mörker från det förflutna. Ett tidigare liv färgat av sorgkantade hemligheter och hastiga farväl, men också av systerskap, drömmars kraft och ett rosa dockskåp. Fort, innan allt kanske är för sent, måste Isabella ge sig ut för att söka efter sanningen."

I efterföljaren till boken Mademoiselle Oiseau har Mademoiselle flyttat till sin syster Louisa i Venedig. Isabelle och Isis njuter av hösten i Paris, tar hand om mademoiselles katter och fåglar och upptäcker så småningom fler och fler trådar som leder till deras väninnas förflutna. Den här historien är något mörkare än den första, med mer djup och vemod. Samtidigt känner man igen sorglösheten och charmen hos den absolut trollbindande parisiska kvinnan och omgivningarna i och runt hennes våning, och i hela Paris. Teckningarna kompletterar inte bara den skrivna historien, utan tillför extra dimensioner till berättelsen med sin detaljrikedom och personliga skönhet.

Målgruppen för boken är 6-9 åringar. Jag vet att jag har skrivit om detta förut, men jag påstår att man får vara en väldigt mogen 9-åring för att uppskatta berättelsernas djup fullt ut. Jag vet att ålderskategorierna bara är rekommendationer, men jag tycker inte att böckerna om Mademoiselle Oiseau egentligen är till för yngre barn. Själv brukar jag ge bort dem till flickor som närmar sig tonåren eller befinner sig i den, men jag har även gett dem i present till konst- och modeintresserade vuxna. Jag har själv njutit av både berättelserna och framför allt bilderna som ritats av modeskaparen Lovisa Burfitt när jag har haft behov av en dos skönhet eller parisisk oh-la-la i svenska rusket. Så upptäck Mademioselle Oiseaus värld, alla ni som tycker om skönhet och finess, oavsett ålder!

 

 

 

 

 Som komplement till böckerna har man nu även gett ut en målarbok som återger några av de välbekanta bilderna i de två böckerna om Mademoiselle Oiseau. Antingen färglägger man dem, men de är även fina som de är i svart-vitt. Jag har klippt ut vissa sidor ur min målarbok och satt upp bilderna på en tavellist där jag kan byta dem efter behag. Fint och inspirerande!

 

 

 

 

 

 

Kommentera här: