Miniatyrmakaren

Jag hade väldigt höga förväntningar på brittiska Jessie Burtons debutroman, Miniatyrmakaren, som har sålt otroligt bra världen runt, fått en rad utmärkelser och redan har hunnit översättas till många språk. En sån bok blir man ju både nyfiken på och i mitt fall även lite avvaktande mot – kommer den att motsvara hypen? Svaret är i det här fallet ett rungande JA!

Huvudpersonen i boken är 18-åriga Petronella Oortman, en flicka från en aristokratisk men numera fattig familj från landet. Nella, som hon kallas, anländer till Amsterdam hösten 1686, till huset Herengracht för att bli maka åt den förmögne köpmannen Johannes Brandt.

Amsterdam är vid den här tiden en rik och blomstrande stad, mest tack vare sin världsvida handel genom Förenade Ostindiska Kompaniet, som ägde hundratals fartyg som gick på trader över hela Afrika, Europa, Asien och i Indonesiens övärld. Vid sidan av framgången är Amsterdamborna konservativa puritaner, där det yttre spelar stor roll i betydelsen av att alltid visa en värdig fasad utåt.

Hushållet som Nella anländer till styrs av Johannes syster Marin, en sträng och på ytan strikt troende kvinna. Till hushållet hör även husan Cornelia och den före detta slaven Otto, vars mörka hy Nella tidigare inte skådat maken till.

Johannes reser mycket, (han handlar med socker och kryddor) och när han är hemma är han undanglidande. Nella väntar förgäves på äktenskaplig samvaro och uppmärksamhet från sin man, och känner sig granskad och spionerad på av de övriga i hushållet.

För att roa Nella och ge henne något att syssla med ger Johannes henne en gåva i form av ett dockhus. Miniatryhuset är en exakt kopia av deras hem, och Nella får generöst med pengar för att anlita någon som kan möblera huset åt henne som hon behagar. Så Nella anlitar en miniatyrmakare via en annons, och små paket börjar anlända – ibland beställda, men för det mesta inte. Föremålen och miniatyrdockorna är oerhört lika sina levande förlagor och reflekterar händelser i det verkliga livet på ett allt kusligare sätt... Samtidigt förändras Nella och accepterar inte den kuvade tillvaro hon tvingats in i, utan börjar att ta mer kontroll över hushållet och familjens liv, och kommer så småningom familjen Brandts mörka hemligheter på spåren...

Jag har varken invändningar mot historien, dess uppbyggnad eller hantverket med vilken romanen är utförd. Allt är precis som jag vill att en historisk roman ska vara: karaktärer som är levande, personliga och långt från schablonmässiga, omgivningar och detaljer skvallrar om att författaren har satt sig in i tidsperiodens seder och bruk, samt ett bra driv i historien rakt igenom. Min enda lilla smolk i bägaren skulle vara att jag hade velat ha lite fler detaljer kring miniatyrmakarens gåta och drivkraften bakom, vilket antyds men inte besvaras fullt ut. Men det gör inget, för boken är en fantastisk läsupplevelse med ett välskrivet, vackert språk som gör att man glömmer allt omkring och låter sig uppslukas av en spännande, vacker och mänskligt berörande historia.

En glädjande nyhet är att Miniatyrmakaren kommer att bli miniserie för TV! Serien kommer att skapas av samma människor som stod bakom filmatiseringen av Hilary Mantels Wolf Hall, vilket bådar gott!

 

 

 

 

 Tack till Modernista förlag för boken!
 
 

 

 

 

 

 

 

1 Lena:

skriven

Ät då otroligt sugen på att läsa denna bok.

Svar: Gör det, för den är jättebra! /Judit
Bea, Sara och Judit

Kommentera här: