Önska kostar ingenting

Sara Lövestam har nu kommit med del två i historien om Kouplan, den udda detektiven och antihjälten. Jag tyckte mycket om den första delen, Sanning med modifikation, för den var så befriande annorlunda inom deckargenren att den nästan inte ens platsar där. Jag tycker att Lövestam snarare har skapat ett eget litet genre, en typ av svensk vardagsrealistisk men komplex och mycket mänsklig mysterielitteratur. När jag lyssnade på Sara Lövestam på Bokmässan för några veckor sen, sa hon att det kommer att bli fyra böcker om Kouplan, varken mer eller mindre, och att hon vet precis vad som ska hända honom. Det känns tryggt med en författare som redan på förhand vet vart karaktärerna är på väg.

När Önska kostar ingenting börjar har Kouplan slut på pengarna han fick efter sitt senaste uppdrag. Det har gått ett tag, men ingen vill anlita honom och han försöker försörja sig genom att samla hundra tomburkar om dagen. Det är så han råkar träffa Jenny, som är borgarråd i Stockholm, och vars älskarinna just har stuckit med drygt tvåhundratusen kronor av Jennys pengar. Av olika anledningar vill Jenny inte gå till polisen med ärendet, så Kouplan får i uppdrag att haffa bedragerskan.

Ramhistorien är till synes enkel, men i Lövestams händer blir den till en smart och skarp observation av vårt nutida samhälle. Hon har verkligen en makalös fingertoppskänsla med vilken hon placerar sina romaner klockrent rätt i tiden. Där finns Kouplans rädsla och tillvaro som papperslös, Jennys överklassliv med både finansiellt och kulturellt kapital som stark kontrast, och ”Amandas” sätt att gång på gång uppfinna ett nytt liv åt sig själv. Jag tycker om Lövestams språk, som till synes är lättsam, men som har så många dimensioner och bottnar, och som tar vara på avgörande små detaljer. Jag tycker även att författarens kärlek till annorlunda människor lyser igenom: människor som försöker att vara sanna mot sig själva och som söker en dräglig tillvaro på olika sätt.

Jag kommer att fortsätta följa Kouplan. Jag har nämligen stora förhoppningar på de kommande två böckerna i serien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

1 Sofia Fritzson:

skriven

Den här ser jag fram emot att läsa!

Kommentera här: