Fyren mellan haven

Jag brukar vara mycket sparsam med att dela ut full pott till böcker jag läser. Jag tror att om man läser många böcker om året så tenderar man att kräva mer för att nå en viss nivå, och man blir även mer benägen att vara kritisk mot litteraturen man konsumerar.

Denna sommar har bjudit på många bra läsupplevelser, och hela två fullpoängare: I det förflutna av Kate Morton (recension kommer) och lite senare Fyren mellan haven av australiensiska M L Stedman.

Romanen är Stedmans debut som författare. Den utspelar sig huvudsakligen på Janus Rock, en ensligt belägen fyrplats på Australiens sydvästra kust, där Indiska Oceanen och Södra Ishavet möts. Tom Sherman, ingenjör och tidigare soldat i första världskriget, har sökt sig hit till Janus som ensam fyrvaktare efter en kortare period som biträde på två andra fyrar på sydostkusten. Avskildheten och isoleringen är hans väg att bearbeta upplevelser från första världskriget – han hoppas att tiden kommer att läka hans traumatiska upplevelser, eller helvetesåren, som han uttrycker det.

Efter en tid träffar Tom Isabel under en vistelse på fastlandet, och så småningom gifter de sig. Båda trivs med tjänstgöringen på ensliga Janus Rock, där de bara har kontakt med fastlandet genom proviantbåten som kommer var tredje månad, samt via kortare fastlandspermissioner.

Isabel längtar efter barn men efter tre svåra missfall börjar hon misströsta om att en dag få bli mamma. Så en vårdag spolas en båt upp på stranden. I båten ligger en död man och ett litet spädbarn. Tom inser att han omedelbart måste anmäla händelsen till fastlandet men Isabel övertalar honom om att vänta några dagar. Hon ser barnet som svar på alla sina böner, en gåva från Gud. Tom vacklar mellan plikten att rapportera och kärleken mot hustrun, men Isabels lycka över den lilla flickan gör att han inte kan komma till beslut med vad han ska göra. Och tiden går. Kan man bara behålla ett barn som inte är ens eget?

Vid nästa landspermission får Tom och Isabel reda på spädbarnets bakgrund, och ett dilemma med långtgående konsekvenser tar sin början...

Romanen är dels en berättelse om ett moraliskt dilemma, men är ändå mycket mer än så. Den inbegriper längtan efter barn, förlusten av barn och konsekvenserna av dessa, både psykiskt och socialt. Gränserna för hur mycket en människa tål undersöks och trots att romanen inte tar genvägar och inte väjer för det svåra så hanteras allt detta fint och varsamt. Tillbakablickarna där man lär känna både Toms och Isabels familjehistorier lägger en annan dimension till deras gemensamma historia, för vi har alla arv vi bär med oss på olika sätt. De övriga karaktärerna är också otroligt väl gestaltade, riktiga människor med allt vad det innebär. Språket är otroligt vackert och precist, under läsningens gång längtade jag till havs, till vågornas brus och saltvattenstänk. Jag kommer aldrig att se på en fyr på samma sätt efter läsningen av denna roman!

Jag kommer att tipsa om och ge bort Fyren mellan haven till så många som möjligt en lång tid framöver! Jag kan inte förstå hur jag har kunnat missa Fyren mellan haven när det var nyutgiven. Boken är som sagt Stedmans debutroman, har sålts till 38 länder och fått flera priser, den har också legat på New York Times bästsäljarlista i 40 veckor. Håll ett öga på hennes författarskap – jag tror att hon kan uträtta underverk om hon fortsätter i samma stil! 

 

 
 

 

 

Annelie
2015-09-07 @ 12:49:40

Oj vad jag känner att jag vill läsa det här!!!
Annelie

Svar: Det tycker jag absolut! Så kan vi prata om den sen!! /Judit
Bea, Sara och Judit

Lena
2015-09-07 @ 13:14:52
URL: http://lenasgodsaker.blogspot.se/

Denna bok har jag tänkt klicka hem nästa gång jag gör en bokbeställning. Det är så många som tycker den är bra så jag bara måste läsa den.

Svar: Jag kan bara instämma! Läs den! /Judit
Bea, Sara och Judit

Boklysten
2015-09-07 @ 16:32:09
URL: http://boklysten.blogspot.se/

Den har jag varit sugen på länge, men inte kommit mig för att skaffa den. Men nu får jag nog ta tag i det...

Tomas Jarvid
2016-06-07 @ 12:01:44
URL: http://www.vandravagen.se

Har just läst ut boken och tittar lite på andras recensioner av den. Väldigt fin bok som sagt. Om du vill får du gärna ta en titt på mina tankar om den.

http://blogg.svenskakyrkan.se/vandravagen/2016/06/07/tankar-om-fyren-mellan-haven/
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0