Spänningsutmaning September: Springfloden

Den är månaden valde jag en hyllvärmare till spänningsutmaningen. Springfloden av Cilla & Rolf Börjlind köpte jag mest på mig för att den var så billig där jag hittade den. Sedan såg framsidan lite läskig ut också. Men så blev den stående i hyllan. Ni vet hur det blir.
 
1987. Under en kall och likgiltig fullmåne begås ett sadistiskt mord på en strand på Nordkoster. Offret är en ung kvinna. Förövarna är tre personer. En ung pojke blir ofrivilligt vittne till mordet. Mordutredaren Tom Stilton på Rikskrim arbetar i motvind: offrets identitet kan inte fastställas, inget motiv hittas, gärningsmännen går inte att spåra. Till slut hamnar utredningen på hyllan. Över femton år senare får Stilton, via en annan utredning, en ny infallsvinkel på fallet. Men samtidigt börjar hans psykiska hälsa att vackla och efter en uppslitande skilsmässa tappar han helt fotfästet i tillvaron.

2011. Olivia Rönning får i uppgift att skriva ett elevarbete på Polishögskolan om det olösta strandfallet. Hon vaskar fram så mycket hon kan via gamla källor, det svåraste visar sig dock vara att få tag i den som ledde mordutredningen. Tom Stilton är nämligen som uppslukad av jorden.
 
 
 
Det här gillade jag. En ganska klassisk svensk deckare, men ändå lyckas den med att kännas fräsch och nytänkande. Intrigen var spännande och överraskande. Och själva mordet... Tja, jag har aldrig läst om någon som blivit nedgrävd på en strand och långsamt dränkt av en springflod. Plågsamt och uppfinningsrikt!
 
När jag förstod att seriens duo från och med den här boken utgörs av Olivia och Tom blev jag genast sugen på uppföljaren. De båda är en både lyckad och oväntad kombination. Det här kan bli riktigt bra tror jag. 
 
 
 

Kommentera här: