Det enda rätta

Charlotte Rogans första roman, Livbåten, tog både världen och mig med storm. Boken var ett mästerligt porträtt över människans vilja att överleva och härska, till och med när det kostar andras liv. I sin andra roman, Det enda rätta, utforskar Rogan människans vilja att kämpa för sanningen och för det som är gott.

Maggie Rayburn är 39 år, bor i Red Bud, Oklahoma, och jobbar på en vapenammunitionsfabrik. Fabriken är en av ortens primära arbetsgivare, och ortens ekonomiska stöttepelare. När Maggie upptäcker ett topphemligt dokument på sin chefs skrivbord, stjäl hon det av en ren impuls. Dokumentet innehåller anvisningar om hur de som påstår att vapenfabrikens produkter skadar arbetarna, stadens invånare och naturen omkring ska tystas på effektivast möjliga sätt. Maggie har redan misstankar om vapenfabrikens effekter på omgivningen, bland annat har en barnmorska vid namn Dolly skrivit Maggie ett brev som vittnar om ökande antal födslar av missbildade barn i området.

Den andra berättelsen som sker parallellt med Maggies utspelar sig i Irak, där ett förband av amerikanska soldater är stationerade i öknen. Kapten Penn Sinclair fattar ett felaktigt beslut som resulterar i att några av hans mannar mister livet. Både Sinclair och flertalet män i hans förband kommer hem själsligt skadade. I ett försök att hjälpa både sig själv och andra veteraner samlar Sinclair en grupp före detta soldater och skapar en blogg där krigsveteraner kan dela med sig av sina upplevelser. Så småningom kommer det dock även med läckta statliga dokument med i bilden.

Maggie slutar sitt jobb på vapenfabriken och i väntan på vad hon ska göra med de stulna hemliga dokumenten tar hon jobb på fängelset i staden. Hennes rättskänslor mår inte bättre där, när hon upptäcker att flera interner kan vara fängslade på felaktiga grunder. Hon stjäl fler dokument och söker sig till Phoenix där en advokat har lovat att hjälpa henne.

Romanen innehåller ganska många karaktärer, som är bitvis svåra att hålla isär. Många gånger befinner vi oss i olika personers tankar, som hos till exempel barnmorskan Dollys nyligen hemkomna soldat till fästman, som efter hemkomsten är helt personlighetsförändrad. När det kommer till Maggie, snurrar hon omkring från en sak till en annan, från en besatthet till en annan, och får inte mycket uträttat, vilket gjorde mig irriterad på henne, men som vid närmare eftertanke stämmer bättre överens med verkligheten än mirakulösa åtgärder skulle göra.

Författarens agenda med boken är ganska klar – den komplicerade relationen mellan USA:s militära organisation och bolagen som tillverkar den utrustning militären behöver, och den kluvenhet som följer med att många profiterar på att hålla krigsmaskineriet igång. Jag förstår allt detta och finner det intressant och skrämmande. Samtidigt tycker jag inte om den hopplöshet som karaktärerna får harva omkring i, och att romanens tempo ofta saktar in på bekostnad av politisk redogörelse. Men återigen – allt är inte svart eller vitt i verkliga livet heller, och det är kanske här som Rogans genialitet ligger, nämligen att hon låter romanen, istället för att bli en storslagen spionthriller med osannolika vändningar, hellre bli en realistisk återspegling av hur något liknande skulle kunna ha skett i verkligheten.

 

 

 

 
 

 

 

 


 


 

 


 

1 Lärarinnan:

skriven

Det låter som en bok väl värd att läsa. Anser du att den var i klass med "Livbåten", eller fick den ett lägre betyg?

Svar: De är så olika! Stämningen i de två böckerna går inte att jämföra. /Judit
Bea, Sara och Judit

2 Monika:

skriven

Ska snart läsa denna så jag skummade bara vad du har skrivit. Tar speciellt till mig att detta inte är en spännande spionthriller, ska försöka att inte läsa den som en sådan då :)

Svar: Du behöver aldrig vara rädd för spoilers i mina recensioner, men jag förstår att man inte vill veta för mycket innan man läser! /Judit
Bea, Sara och Judit

3 Lena:

skriven

Denna skall jag läsa ganska snart.

Kommentera här: