Konstiga huset

Året är 1947 och Charles Hayward har precis kommit tillbaka till England efter att ha varit stationerad utomlands under kriget. Han ser fram emot att få gifta sig med fästmön Sophia Leonides, som han inte träffat på två år. Väl tillbaka i London visar det sig att Sophias omåttligt rike farfar blivit giftmördad och det är utan tvivel någon inom familjen som gjort det - men frågan är vem?
 
Konstiga huset sägs vara en utav Agatha Christies egna favoriter, tillsammans med Huset på udden (förr kallad Prövad oskuld), och jag kan förstå Christies förtjusning. Till skillnad från många andra utav hennes deckare saknar denna all iblandning av någon av hennes mer kända protagonister. I min tonår tyckte jag att de böcker som saknade Ms. Marple eller Poirot var de tråkigaste, men nu har jag helt ändrat åsikt. Ibland står de välkända karaktärerna i vägen för handlingen, men  kanske främst för de andra karaktärerna. 
    Konstiga huset är inte Christies mest spännande bok, men den förtjänar en mer framstående plats än vad den fått hittills. Sedan tror jag att den väckte mer sensation när den kom än vad handlingen gör idag. Utan att säga för mycket så hyser den vissa element som vi idag ser som vardagsmat inom deckargenren, men som nog inte var så konventionellt på 40-talet.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: