Spänningsutmaning April: De underkända!

 
En av mina favoritserier när det kommer till deckare är Hjorth & Rosenfeldts serie om gänget på riksmord och Sebastian Bergman. Den senare hade jag väldigt svårt för i början av serien, men det var då. Nu kan jag helt enkelt inte få nog. Efter att ha läst och älskat Den stumma flickan, trodde jag att författarna skulle få svårt att toppa min läsupplevelse. Men jag oroade mig i onödan.
 
En känd dokusåpadeltagare hittas mördad i en övergiven skola, skjuten i huvudet med bultpistol. Han sitter på en stol i ett klassrum, bunden, med ansiktet vänt in mot hörnet och en dumstrut på huvudet. Ett flersidigt frågeformulär sitter fastnitat på ryggen med häftpistol. Testet har med allmänbildning att göra och den mördade har uppenbarligen inte klarat kraven. Det första offret följs av flera, alla samma sorts mediala kändisar, och Riksmord kopplas in. De famlar efter bevis men Sebastian Bergman hittar spår i anonyma insändare i tidningar och chattar. Skribenten raljerar mot bristen på allmänbildning hos den nya generationens förebilder, men uppehåller sig lite för gärna vid morden. Sebastian börjar utmana och inser snabbt att den anonyma vet saker om morden som bara polisen känner till.
 
 
 
De underkända var underhållning på hög nivå och även den här gången var både mordmysterium och historierna från utredarnas privatliv på topp. Boken hade en spännande och klurig mordgåta, som fick mig att googla vad Nato står för, bara för att vara på den säkra sidan. De komplexa karaktärerna har sedan länge fastnat hos mig, men har mig nu i ett ännu fastare grepp. Efter att ha läst de sista sidorna vill jag kasta mig över nästa bok med en gång. Någon som vet om det kommer en uppföljare redan i år eller om vi måste vänta ännu längre?
 
 
1 Lena:

skriven

Har aldrig läst någon deckare av dessa författare.

2 kc:

skriven

Jag undrar samma sak!! Vill veta nu. Personligen gillar jag karaktären och hoppas därför att det blir en lite mer icke verklighets lösning på problemet som gått överhand. Det är ett problem så kanskr går det att lösa utan att ta bort/ersätta karaktären.

Kommentera här: