Vinterfolket

Redan på Bokmässan i höstas var jag lockad av den här romanens omslag och beskrivning när jag strosade förbi Bazar förlags monter, men det dröjde till mars med läsningen. Min första magkänsla visade sig vara alldeles rätt, då denna historiska roman med övernaturliga inslag tilltalade mig mycket.

Vinterfolket handlar om en hel del karaktärer, men utan att det blir rörigt – det är bara i allra första början som man inte riktigt förstår hur de flera tidsperspektiven och karaktärerna hänger ihop. Men läser man vidare så faller pusselbitarna på plats ganska snabbt, för Jennifer McMahon styr sin berättelse med fast hand.

Platsen för berättelsen är norra USA, gränstrakterna mot Kanada, närmare bestämt delstaten Vermont. Där bor nittonåriga Ruthie i samhället West Halls utkant med sin syster Fawn och deras bohemiska mamma Alice. Pappan dog för två år sedan under mystiska omständigheter, och när berättelsen börjar försvinner mamma Alice. Döttrarna börja söka efter henne, och med ledtrådarna kommer de allt närmare avslöjanden om Ruthies förflutna, som hon inte hade en aning om.

När flickorna söker igenom huset på jakt efter ledtrådar hittar de en dagbok som är skriven av en kvinna vid namn Sara Harrison Shea. Sara levde i huset för ungefär hundra år sedan, och blev enligt det lokala skvallret mördad en kort tid efter att hennes dotter Gertie dött i en olycka. Dagboken berättar hur saker och ting egentligen gick till, och avslöjar även sambandet mellan mystiska försvinnanden runtom i trakten, något som i högsta grad har med Ruthies eget förflutna att göra.

Samtidigt är det fler som söker efter dagboken, av olika anledningar, och flickorna dras in i ett sökande som utsätter deras liv för fara.

De olika levnadsöden flätas ihop på ett snyggt och trovärdigt sätt, trots att det ibland rör sig om övernaturliga inslag som ibland övergår i spökhistoriens gräns. Det är bitvis väldigt spännande och läskig läsning, precis på andra sidan min skrämselgräns som harhjärtad läsare.

Språket är vackert och välskrivet, stämningen suggestiv och laddad, och bakom det hela står den stora frågan som varje karaktär i boken till slut är tvungen att besvara och som kommer att förena dem alla genom tid och rum, nämligen om man är beredd att göra bokstavligen vad som helst för den man älskar.

Vinterfolket är en ovanligt lyckad kombination av thriller, familjehistoria, saga och skräck, och en finstämd påminnelse om kärlekens kraft som berör.

 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

1 Marie Eggimann:

skriven

Låter bra, jag köpte den på bokrean.

Svar: Men inte läst? Då har du god läsning framför dig! /Judit
Bea, Sara och Judit

2 Monika:

skriven

Jag hade lite svårt för just kombinationen av nästan alla genrer som finns, men jag tyckte om den ändå :)

Svar: Jag tyckte om att hon kombinerade olika genrer, men det viktigaste var ändå att man inte kunde låta bli att dras med! /Judit
Bea, Sara och Judit

3 Frida:

skriven

Jag har också velat läsa den här sedan jag såg den första gången. Att sedan så många pratar så gott om den gör den ju ännu mer intressant :) Måste ta och köpa hem den snart!

Svar: Det tycker jag! Mysrys med vackert språk! /Judit
Bea, Sara och Judit

4 Patricia:

skriven

Åh, stått och tummat på den i bokaffären vid ett par tillfällen, men inte inhandlat den än :/ hoppas den kommer ut på storytell snart :O :)

5 C.R.M. Nilsson:

skriven

Jag håller med dig om allt i din recension :) Det är både väldigt fint och väldigt obehagligt stundtals.

Kommentera här: