2 x Christie

Det blev inget blogginlägg igår på grund av sista minuten-jobb med manuset, men idag tänkte jag tipsa lite om två pusseldeckare av Agatha Christie som jag läst i sommar.
 
Först ut är Skospännet (One, Two, Buckle my Shoe) som jag läste under veckan på Gotland. Bokens inledning är förlagd till ett väntrum hos en tandläkare. En tandläkare som sedan tar livet av sig efter att han insett att han gett en patient en dödlig dos bedövning. Givetvis är Hercule Poirot en av människorna i väntrummet och när han i efterhand får höra om händelserna som utspelat sig på platsen han nyss befunnit sig inser han att det är något som inte stämmer.
 
Mysigt, klurigt och faktiskt ganska humoristiskt trots att det handlar om mord. Något så vardagligt som att gå till tandläkaren och de känslor en sådan kan väcka i form av rädsla och nervositet, är riktigt underhållande stundtals. Som vanligt har Christie tagit fasta på att skriva om ett så kallat "olösligt" brott. Ja, för alla utom Hercule Poirot då. Men om man har för vana att alltid misstänka den som verkar minst trolig kan man som läsare säkert placera en god gissning. Att lista ut motivet däremot är en helt annan femma.
 
 
Väl hemma från Gotland tog jag mig an Death in the Clouds (Den flygande döden), också med Hercule Poirot, och den här gången befinner han sig på ett flygplan. Vi får följa händelserna på planet ur flera perspektiv ända till en i personalen upptäcker att en sovande passagerare i själva verket är död. När planet väl landat och polis tillkallats nästlar sig Poirot in i fallet som blir ett svårlöst sådant. Mordvapnet är något så ovanligt som en förgiftad pil.
 
Även här tar Christie till, enligt mig, lite fula metoder för att driva läsaren på villovägar gällande vem som är mördaren. Men när slutet närmade sig visade sig min gissning ändå stämma. Dock bara en gissning. Hur och varför mördaren agerat som hen gjort är som vanligt helt obegripligt för alla utom Hercule Poirot!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: