Om du får det här brevet

Året är 1940. Europa slits i stycken av kriget, i USA lovar presidenten att inga amerikanska pojkar ska sändas till striderna. Iris James, postmästare i den lilla staden Franklin på Cape Cod, levererar nyheter om kärlek och sorg, glädje och förluster till ortsbefolkningen. Hon känner till deras hemligheter, och hon bevarar dem. Den föräldralösa Emma Trask gifter sig med den unge läkaren i Franklin, och ser framför sig ett liv där hon aldrig mer behöver vara ensam. Den till synes orädda radiotjejen Frankie Bard rapporterar från blitzens London. Hennes röst når över Atlanten, och försöker få de motvilliga lyssnarna att uppmärksamma bomberna som faller över London, natt efter natt.Om du får det här brevet är berättelsen om tre oförglömliga kvinnor, om förlorad oskuld, och om vad som sker när de vi älskar lämnar oss.

 

Jag tyckte att beskrivningen ovan skulle lämpa sig väl för både avkopplande och intressant semesterläsning, och det gjorde det. Jag tyckte om den kvinnliga vinklingen av andra världskriget, och historien är inte alls enkel, utan det är en del som inte är som det verkar vara vid första anblick. Så långt allt väl. Men det fanns hela tiden en känsla av att jag inte blev så engagerad som jag hade väntat mig, trots en berörande historia. Detta störde mig något och jag funderade en hel del på vad som kunde vara orsaken, tills jag kom på att språket i boken är något torftigt. Det är inte så att jag kan peka på någon enstaka faktor till att det känns så, för det är fortfarande en bra bok Sarah Blake levererar, men de där allra sista procenten kvalitet som skiljer en medioker bok från en riktigt bra roman saknas för mig, tyvärr.

Om du får det här brevet räknar jag ändå som en avkopplande, underhållande roman som passar att läsa när man vill ha känslosamma, historiska levnadshistorier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera här: