Ulrikas bok

Kvinnors villkor genom tiderna är ett tema som alltid berör och intresserar mig. Det är just det som har lockat mig när jag har sneglat på Maria Gustavsdotters böcker om prästdöttrarna Ulrika, Katarina och Ebba som utspelar sig på Orust och däromkring med början år 1644. Men eftersom jag hade läst både bu och bä om böckerna var jag rädd att de möjligtvis skulle vara lite banala. Efter lite funderande vann nyfikenheten och den första delen, Ulrikas bok, fick följa med på semesterresan i läsplattan.

När Ulrikas bok börjar har syskonen på Morlanda prästgård just fått ta konsekvenserna efter ett skämt som spårat ur. I efterdyningarna flyr den äldsta dottern Ulrika från det lilla samhället för att söka sig ett nytt liv någon annanstans. Hon får både svälta och kämpa för sitt liv medan svenskarna försöker inta Uddevalla och krigsstämning råder. Hennes syskon som är kvar hemma står också inför stora förändringar.

Jag slukade boken i två sittningar. Det är precis en sådan bok som fick mig att älska historia när jag var barn! Språket passade mig, karaktärerna tyckte jag om, och den historiska miljön var kunnigt och detaljrikt återgiven. Djupare analys än så behövs inte när man känner att man ”klickar” med en bok. Jag blev fruktansvärt arg på mig själv för att jag inte hade de övriga två delarna med mig, men kanske är det bra med lite tid mellan böckerna för att de inte ska bli för mycket på en gång.

Nu när jag är hemma och böckerna bara är några klick bort lär det dock inte dröja länge innan del två och tre också slukas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Lena:

skriven

Har inte läst dessa böcker ännu, men de lockar.

2 Hanna:

skriven

Har också nyligen läst trilogin. Jag älskar Maria Gustavsdotters böcker. Bäst av alla är trilogin "Fem pärlor till jungfruns krona", jag var okontaktbar i en vecka förförra sommaren. Rekommenderas till dem som liksom jag gärna läser böcker som utspelar sig förr i tiden.

Svar: Oooh, tack för tipset, då åker "Fem pärlor..." upp på läslistan! /Judit
Bea, Sara och Judit

Kommentera här: