Det måste vara här

Det är väldigt svårt att summera Det måste vara här av Maggie O´Farrell. Hur jag än gör så kommer beskrivningen inte att göra boken rättvisa, så ha det i åtanke och bara läs den, okej?!

Hursomhelst: det är Daniel Sullivan som står i centrum. Han är från USA, växte upp i Brooklyn, men bor numera på den irländska vischan med sin fru och deras barn. Hans fru Claudette är en berömd filmstjärna som en dag bara försvann från sitt tidigare liv och köpte det här avlägsna huset dit ingen hittar på måfå. Daniels två barn från ett tidigare äktenskap bor i Kalifornien, men dem träffar han sällan.

När Daniel åker till USA för att föreläsa (han är lingvist), får han av en slump reda på vad som hände med en gammal kärlek till honom som han var tillsammans med under universitetstiden. Detta blir startskottet för en räcka av händelser som likt dominobrickor på fall, förändrar livet för alla inblandade.

Berättelserna är från många olika karaktärers synvinkel och berättelsen är inte linjär tidsmässigt, utan skiftar fram och tillbaka. Det är små fragment eller pusselbitar, som till slut ger helheten. Men vilken helhet! Det är fantastisk läsning som jag ville aldrig skulle sluta!! Det finns så många detaljer, både handlingsmässigt och på mikronivå som man bara måste älska! Jag tyckte väldigt mycket om både Handen som först höll min och Sommaren utan regn, men den här boken är en helt egen värld att försvinna i, och är så skickligt uppbyggd att man måste buga av vördnad. Helt oklanderlig enligt min högst amatörmässiga mening, en av de absolut bästa böckerna som jag läste under 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Hanna:

skriven

Jag har just läst ut boken, men tyckte inte riktigt som du. Det tog över halva boken innan jag började bry mig det minsta om hur det gick för personerna i boken. Hopp i tid och hopp mellan olika personer tog också lång tid att begripa sig på. Såhär i efterhand kan jag kanske förstå/gilla perspektivbytena, men mitt i läsningen var det ibland alltför löst sammanhållet. Jag ger boken 2 av fem poäng. Kommer inte fastna i mitt minne (tror jag, sånt vet man inte alltid från början).

Kommentera här: