Nära dig

Rowan är kring de trettio, bor i London och arbetar på sin avhandling i historia. En dag får hon nyheten att hennes bästa vän Marianne Glass är död: hon föll ner från taket på sitt hus och allt pekar på att det var en olycka. Rowan och Marianne har inte haft kontakt sedan ett bråk för tio år sedan, men tiden innan bråket var Rowan praktiskt taget en del av Mariannes familj, och vet således att väninnan hade svår höjdskräck. Det verkar osannolikt att hon skulle ha befunnit sig på taket av fri vilja. Misstankarna förstärks av att dagen efter dödsbudet anländer det ett vykort till Rowan från Marianne, skickat några dagar före dödsfallet, med en enda rad som lyder: Jag måste prata med dig.

Rowan åker till Oxford där de båda tjejerna växte upp och där Marianne fortfarande bodde. Hon blir husvakt i väninnans hus ett tag och börjar gräva i vad som egentligen hände. Det finns nämligen saker i det förflutna som har efterverkningar i nuet...

Mitt intresse fångades på direkten vid påbörjad läsning, trots (eller kanske tack vare?) den lågintensiva berättarstilen. Det till synes enkla visar sig ha mer tyngd än man tror, och sidorna flyger fram, drivna av nyfikenheten i att få veta mer. Vi får inblick i både Rowans bakgrund och ungdomsår samt historien om Mariannes familj samt hennes karriär som framgångsrik konstnär. Den vintriga stämningen i Oxford ger precis de rätta ramarna för en psykologisk thriller som denna, och när den första stora vändningen kommer, känns den som en käftsmäll. Whitehouse har nämligen lyckats lägga ut sina ledtrådar så att jag drar helt fel slutsatser, och jag uppskattar att hon lyckas lura mig (det händer sällan numera).

Nära dig är en ruggigt imponerande thriller som rekommenderas till dem som inte är roade av blodiga lik på löpande band och utstuderat makabra mord, utan mer i stilen ”vem gjorde det och varför?”. Jag som är lagd åt det hållet gillade boken mycket, den står ut i mängden av thrillers.

Lucie Whitehouse har skrivit fyra romaner hittills, av dem finns förutom Nära dig även Före dig på svenska, båda utgivna av ETTA förlag. Jag hoppas på fler översättningar av Whitehouse!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera här: