Brev till en bokhandel och Hertiginnan av Bloomsbury Street

Det är nu flera år sedan jag först blev rekommenderad Helene Hanffs bok Brev till en bokhandel. Jag minns inte vem som var först ut med att tipsa, men sedan dess har titeln poppat upp lite nu och då. När jag så för någon månad sen hittade hennes Letter from New York hörde en bekant av sig och sade att hon hade Brev till en bokhandel och uppföljaren, Hertiginnan av Bloomsbury Street i en nätt dubbelvolym. Jag lånade den givetvis och efter att ha stått oläst i några veckor har den nu blivit läst och min spontana reaktion är: Varför har jag inte läst det här tidigare!? Tonårs-Beatrice skulle ha älskat att läsa om Hanffs småbisarra besatthet efter begagnade böcker i begränsad utgåva (kände att jag gick lite all in där med bokstavsrimmet - ursäkta).
 
Boken innehåller, som titeln antyder, ett antal brev från Helene Hanff (bosatt i New York) till antikvariatet Marks and c/o på Charing Cross Road 84 i London. Brevväxlingen sträcker sig över tjugo år. Från 1949 till 1969. Frank Doel, mannen som Hanff i första hand skrev till, gick bort 1969 och när Helene så besöker London för första gången sommaren 1971 är Frank och antikvariatet borta och stängt. Det är om denna resa till London som uppföljaren Hertiginnan av Bloomsbury Street, handlar. I breven, som egentligen är beställningar på böcker, växer en mycket unik relation fram. En relation som handlar om mer än att köpa och sälja böcker. Det handlar om en gemensam kärlek för böcker och deras upphöjda position i vår kultur. Som tidsdokument är boken också mycket intressant, då Hanff för sina hårt förvärvade slantar skickar matpaket till London, där efterkrigsransoneringen fortfarande råder. Personalen på det lilla antikvariatet blir som en avlägsen, men ändå högst närvarande, familj för den - efter vad vi som läsare kan utläsa, ensamstående Hanff.
 
Sammantaget är det två mycket rörande skildringar. Det fascinerar mig att breven är autentiska och så även Hanffs resedagbok, som ligger till grund för bok nummer två. Jag hoppas innerligt att det även anno 2016 finns lika brinnande bokentusiaster som Frank Doel och Helene Hanff. Finns det det, finns det hopp för vår värld.
 
Summa summarum: En brevväxling som blivit något av en bibel för bokälskare världen över. Läs den!
 
 
 
 
1 Boklysten:

skriven

Jag älskade Brev till en bokhandel men har missat att det finns en uppföljare. Så den måste jag nu få tag på.

Svar: Vad jag förstår ges den ofta ut tillsammans med Brev till en bokhandel och ibland finns den inte omnämnd på omslaget. / Bea
Bea, Sara och Judit

2 Lena:

skriven

Denna verkar intressant.

Svar: Det är den verkligen. Finns även som film. / Bea
Bea, Sara och Judit

Kommentera här: