Den frusna trädgården

Systrarna Whitsons liv är även i vuxen ålder starkt präglad av den känsolkyla deras mor behandlade dem med som barn, något som deras kärleksfulle far inte riktigt lyckades balansera. Nu kring fyrtio är Meredith en kvinna med kontrollbehov som tagit över familjens äppelodlingsföretag, har två utflugna barn och ett äktenskap i kris. Nina däremot är en fri själ, en världsberömd fotograf som reser världen runt och som inte vill binda sig vid ett hem eller en partner.

När systrarnas far insjuknar samlas familjen Whitson i familjehemmet där fadern uppmanar sina döttrar att efter hans död lära känna sin mor på riktigt och lyssna färdigt på hennes sagor. Sagorna, som systrarna kommit att avsky handlar om moderns uppväxt i Ryssland och hur allt hon varit med om kom att forma hennes liv.

Efter faderns död ser det ett tag ut som att systrarna trots bästa intentioner inte kan förverkliga sin fars sista önskan. Men Nina ger sig inte, och efter ett tag går modern med på att berätta sin livshistoria för sina döttrar. Berättelsen, som modern bara vill delge ett stycke i taget i skydd av mörkret, varvas med dagar då mor och döttrar sakta försöker närma sig varandra och försöka hela sina trasiga liv.

I den första tredjedelen av boken kände jag mig otålig över att mamman var så känslokall och undanglidande, och inte ville börja berätta sin historia. Men när man bit för bit pusslat ihop hennes livsberättelse inser man varför hon har gjort saker som hon gjort, och många händelser i systrarnas förflutna måste tolkas om. Modern är nämligen från Leningrad (nuvarande Sankt Petersburg), och den som kan sin historia minns att belägringen av staden under andra världskriget var ofattbar även med krigsmått mätt. Vad jag däremot inte tänkte på är att det ryska folket var svårt sargade efter Stalins och hans kumpaners förföljelser redan på 1930-talet, något som kallades för ”den stora skräcken”. Att studera rysk historia är verkligen en sorglig sak, för bakom varje tyrann led miljontals människor.

Kristin Hannah gestaltar Anyas (moderns) historia väl och på ett mycket gripande sätt, och det gör hon även med relationerna mor och döttrar emellan i nutid. Romanen fick mig att googla historiska fakta en hel del, så jag har lärt mig mycket under läsandets gång, samtidigt som jag har fått läsa en gripande roman – den bästa kombinationen!

 

 

 
 
 
 

 

 

 

1 Bokhuset:

skriven

En gripande bok som jag tyckte väldigt mycket om. Tycker också om när böcker får mig att vilja veta mer, som den här gjorde. :-)

Kommentera här: