Det är något som inte stämmer

Det var inte så längesedan Sara läste och recenserade Martina Haags senaste roman, Det är något som inte stämmer, och sedan dess har jag velat läsa den jag också.
 
Berättelsen kretsar kring författaren Petra, som maktlös får stå vid sidan om medan hennes femton år långa äktenskap raserar runt omkring henne. Maken Anders, som jobbar inom TV, bryter upp från familjen för att vara tillsammans med sin nya kärlek, kollegan Klara. 
Vi får följa berättelsen i dubbla tidsperspektiv, dels medan uppbrottet pågår och skilsmässan alltmer blir ett faktum och sedan lite på avstånd, när Petra runt ett år senare beger sig till fjällen för att agera stugvärd i en avlägsen del av Abisko och samtidigt försöker skriva på sin nya roman. 
 
Det är något som inte stämmer är en smärtsam och naken, känslorna-utanpå-kroppen-nervig skildring av ett förhållande som går under likt en oceanångare. Som läsare grips man utav vidden av Petras sorg och smärta. Hennes panik, hennes ångest, hennes önskan att kunna backa bandet, hennes köpslående med Gud. Samtidigt är det svårt att som läsare dra gränsen mellan fakta och fiktion - men kanske är den gränsdragningen ganska överflödig. Det spelar ingen roll att bokens Petra kommer den offentliga bilden av författarinnan snubblande nära. Det enda som spelar roll är att Martina Haag har överträffat sig själv genom att skriva om nattsvart mörker, men med samma okuvliga humor som alltid. Den är kanske inte lika framträdande som annars, men den finns där - bakom orosmolnen.
 
Summa summarum: En smärtsam och påtaglig skildring om kärlek och förlust, som ändå lyckas sluta i dur.
 
 
 
 
 
1 Lena:

skriven

Detta är en bok som både jag och dottern funderar på att läsa. Den verkar så intressant.

Kommentera här: