Herr Faustinis resor

"Denna charmerande kortroman är den första boken av tre om den pensionerade antihjälten herr Faustini som lever ensam i en liten österrikisk by. Herr Faustini livar ofta upp sin vardag med små resor i närområdet med buss eller tåg och nu ska han för första gången göra en längre resa för att uppvakta sin syster som fyller jämt." (Libel.se)
 
Så lyder baksidetexten till Wolfgang Hermanns, Herr Faustinis resor en kortroman som tar upp de stora filosofiska frågorna i kontexten av en proper, något inrutad österrikisk pensionärs liv. Herr Faustini älskar sina långa, ofta planlösa promenader. Under dem funderar han över livets mening, samhällets uppbyggnad, dagens ungdom och städerskans dolda agenda. Ja, allt och lite till avhandlas i denna 128 sidor, men ack så sprängdfyllda lilla roman. För den filosofiskt lagde är den en guldgruva, så även för den som uppskattar ett målande och poetiskt språk. Själv tycker jag mig ana vissa likheter mellan Alexander McCall Smiths Professor Moritz Maria von Igelfeldt och Wolfgang Hermanns Herr Faustini. Den tidigare har dock en mer komisk underton än den senare, som är mer utav en grubblare. Personligen kunde jag ibland uppleva att det blev lite för många djupsinniga tankegångar per sida. Romanen hade gärna kunnat få vara längre. Bitvis kändes det som något av en filosofisk korvstoppning. Resonemangen är det inget fel på - de hade bara kunnat få lite mer luft och andrum emellan sig.
 
Summa summarum: En liten, tänkvärd pärla som har gott om uppslag för diskussion.
 
 
Tack till Liebel förlag för boken! Det är roligt med förlag som vågar nischa sig inom ett visst område. I det här fallet samtida tyskspråkig litteratur.
 
 
1 Lena:

skriven

Det här låter trevligt.

Kommentera här: