Omläsning: Harry Potter och de vises sten

Jag har i ett tidigare inlägg funderat kring omläsning av böcker, och ska försöka att då och då läsa om en bok som jag tidigare har tyckt om. Januari månads omläsning blev Harry Potter och de vises sten av J. K. Rowling. Eftersom boken i fråga har funnits länge och är ganska välkänd tänker jag inte beskriva handlingen, utan utgår här från några frågor som jag har som stående checklista vid omläsning.

När jag läste boken för första gången fanns det bara en utgåva med ren text. Denna gång läste jag den nyligen utgivna illustrerade utgåvan som jag gav mig själv i julklapp (japp, det är så man får bra böcker!). Först var jag inte riktigt vän med illustratörens stil, hade jag varit barn hade jag förmodligen tyckt att bilderna var något mörka och skrämmande. Men under läsningens gång kom jag att tycka om bilderna mer och mer, och tycker nu att de kompletterar texten väl, även om jag förmodligen hade valt en annan illustratör till projektet – det var bara inte de bilderna jag hade i huvudet när jag föreställde mig Rowlings värld, och mina föreställningar har med all säkerhet även färgats av filmerna.

 

Men nu till tankarna kring omläsningen:

Upptäckte du något som du hade missat vid första läsningen?

Eftersom det var första boken i serien kunde jag inte veta det då, men nu såg jag hur skickligt Rowling planterar små detaljer som kommer att återkomma längre fram och i vissa fall komma att spela stor roll. Rent generellt njöt jag mer av berättelsen eftersom jag inte behövde hetsläsa för att veta hur det skulle gå, utan kunde koncentrera mig mer på språket och detaljerna.

Hade du glömt delar av berättelsen?

Jag hade till exempel helt glömt bort det allra första kapitlet om hur den magiska världen firar Voldemorts död medan Dursleys och andra mugglare står häpna över det faktum att ugglor flyger om dagen och att det är massor med stjärnfall i norra England den dagen.

Fanns det aktuella världshändelser nu som färgade din omläsning?

Skillnaden mellan ”renblodiga” och mugglarfödda trollkarlar och häxor som är så viktig för vissa är ju alltid aktuell om man översätter det till vår världs ras- eller sociala skillnader. En något mer långsökt iakttagelse är den om att vi även i vår värld söker en sorts ”de vises sten” som ska göra oss odödliga eller åtminstone långlivade och unga – genom mediciner, vetenskap, kropps- och skönhetsideal, och så vidare.

Hur gammal var du vid första läsningen och nu? Skillnad i upplevelse?

Jag var vuxen båda gångerna, och första gången tänkte jag att jag ger väl den här hajpade boken en chans så får vi se vad alla dillar om... Nu hade jag ju facit i hand och hela seriens höga kvalitet med mig i bagaget. Jag tror att jag uppskattar en så välskriven fantasy/sagoserie ännu mer nu, för jag vet av erfarenhet att en serie som HP upplever man bara i bästa fall ett par gånger under sin livstid.

Blev slutomdömet lika positivt / negativt som då?

Faktiskt mer positiv än vid första läsningen på grund av alla de ovan nämnda orsakerna.

 

 

 

 

 En rolig detalj i sammanhanget är att Sara hade ett omläsningsprojekt under 2013, nämligen att läsa om samtliga HP-böckerna. Sök på titlarna om ni vill läsa om vad hon tyckte!

 

 

 

 

 

 

Kommentera här: