Systrarna Brontës värld

Häromveckan fick jag ett trevligt paket som innehöll en litterär fackbok med titeln Systrarna Brontës värld. Översättarna heter Anna-Karin Malmström Ehrling och Per-Ove Ehrling och det är de som står för bokens utgivning via sitt förlag Angria AB.

Jag har aldrig riktigt lyckats läsa en hel Brontë-biografi från pärm till pärm. De tenderar att bli för detaljerade och det blir för mycket att ta in på en gång. Men den här behändiga boken på drygt 150 sidor lägger sig på precis rätt nivå. Det finns något både för den inbitna Brontë-fantasten och för den som just ska lära känna medlemmarna i Brontë-familjen.

De tre systrarna Brontë växte upp på prästgården i Haworth i Yorkshire. Landskapet präglade deras författarskap starkt, betänk bara hedarnas och dimmans roll i Svindlande höjder eller väderleksbeskrivningarna i Jane Eyre.

Systrarna Brontës värld beskriver systrarnas (Charlotte, Emily och Anne) liv i Haworth, deras fars omständigheter, brodern Bramwell och hans livsöde, och ger även information om syskonens mor och familjens förfäder i tidigare generationer. Det sista har jag faktiskt inte läst om förut, och fann särdeles intressant, då det satte familjens liv i ett större perspektiv.

Att sätta saker i ett större perspektiv är ett genomgående tema i boken, då författaren, när hon skriver om systrarnas romaner och dikter, sätter dem in i sina sociala och historiska sammanhang. Vi får veta varför de gavs ut under pseudonym, hur de mottogs, och hur romanernas liv utvecklades efter systrarnas alltför tidiga död. Det sociala och kulturella sammanhanget rakt igenom är spännande, och till min förtjusning finns det ett kapitel även om tjänarna som tjänstgjorde hos familjen Brontë! De levandegörs skickligt, och får på så sätt bli den viktiga pusselbiten i det stora hela som de med all säkerhet var i verkligheten. (Temat är något som Margareta Lindholm tog sig an i skönlitterär form i romanen Emilys porträtt, en bok som kanske inte tillför så mycket faktamässigt när det gäller Brontë-kunskap, men är en välskriven roman om klasskillnader och konstnärsskap.)

Utöver fakta om familjen Brontës liv och verk är boken rikt illustrerad med fotografier, bilder, brev och annat, många från arkiven på Brontë Parsonage Museum. Det beskrivs även hur Haworth kom att bli den vallfärdsort för Brontë-fans som den är idag.

Ann Dinsdale är chef för samlingarna på Brontë Parsonage Museum i Haworth, West Yorkshire, med världens största samling av Brontëminnen. Hon skriver och föreläser om systrarna Brontës liv och är speciellt inriktad på de sociala förhållandena vid mitten av artonhundratalet i Haworth. Så underbart nischat och nördigt och inspirerande! Jag har faktiskt börjat drömma om en Englandsresa och börjat skissa på vilka litterära ställen man skulle kunna besöka: Bath, Stratford-upon-Avon, och nu Haworth. Om och när den resan blir av kommer den här mycket informativa boken att vara min följeslagare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Annamariaa:

skriven

Jag läste precis ut Jane Eyre, har som mål att läsa alla dystras böcker. Spännande faktabok. Kram

Svar: Ja, den var bra! Rekommenderas när man ändå läser deras böcker och lär känna systrarna. /Judit
Bea, Sara och Judit

Kommentera här: