Världens dåligaste språk

Det är en underbar känsla att inte kunna lägga i från sig en bok. Oavsett om anledningen är att den är spännande, lärorik eller underhållande.

 

Jag har nyligen läst Fredrik Lindströms Världens dåligaste språk, en populärvetenskaplig bok om språkhistoria och nutida (obs. utgiven 2000) språkbruk, en bok som jag för övrigt aldrig ville skulle ta slut. Jag lärde mig mycket och fick svar på frågor som jag haft i flera år – och dessutom på frågor som jag inte visste att jag hade. Lindström tar sig an rollen som folkbildare och han gör det med bravur. Utan att förlora sig i krånglig terminologi – utom där det är befogat, guidar han på bästa lekmannavis sin läsare genom den semantiska djungeln. Världens dåligaste språk är också en tänkvärd samtidsanalys. Hur ser vi svenskar på oss själva? Varför är det något bra att vara osvensk och varför är den mänskliga faktorn något vi vill arbeta bort på våra arbetsplatser - i vårt samhälle, kanske rentav i vårt privata liv.

 

Böcker som är skrivna av en person som brinner för sitt ämne är alltid smittande med sin entusiasm. Lindströms kärlek till språket och den mellanmänskliga kommunikationen virvlar upp från varje blad och får mig som läsare att bara vilja veta mer om varför vi aldrig skulle acceptera kan'te i skrift medan det i engelskan är allmän praxis att skriva can't i stället för can not och won't i stället för will not etc. Onödigt vetande, kanske en del menar – otroligt intressant tycker jag. Dessutom menar Lindström att det inte finns så många rätt eller fel i språket som vi kan tro. Språkets enda syfte är att göra personen som talar förstådd. Har det målet uppnåtts fyller språket sin funktion oavsett hur eller vad som har sagts. Självklart finns det fall när det är bättre att säga si eller så (använder jag egenkomponerade ord som ingen förstår blir jag troligen heller inte förstådd), men väldigt sällan är det tal om rätt eller fel - svart eller vitt (till alla språkpolisers stora sorg). I slutändan är språket vårt och vi får göra med det som vi behagar. 

 

 

Summa summarum: En bok för alla om något som tillhör oss alla, nämligen vårt språk!

 

 

 

 

 

1 Annette:

skriven

Tack för tipset, och påminnelsen om Fredrik Lindströms böcker :) Han lyckas alltid förmedla ganska vardagliga saker på ett så spännande och humoristiskt sätt. Nu har jag beställt den här och ett par till av honom.

Svar: Kul! Hoppas de lever upp till förväntningarna. / Bea
Bea, Sara och Judit

Kommentera här: