En sista släng av julen

Med tjugondag knut i antågande har det blivit dags att skriva ut julen även här på bloggen. Här kommer således två kortare recensioner av två julrelaterade böcker som jag läste under jul och nyår.
 
Först ut är Fiona Harpers Strålande jul, struliga jul, en bok som kunde ha blivit en helt okej film, men som var en vandrande sliskbomb till bok. Jag fick hindra mig från att kväljas mer än en gång när de två huvudkaraktärerna, tillika systrar och motpoler, Gemma och Juliet, uttryckte sin uppdämda frustration över kärleksbekymmer och julstress.
Storyn var ganska så lovande till en början. Två systrar, en ensamstående, pedantisk fyrbarnsmamma byter liv med sin ansvarslösa, lite smått bohemiska singelsyster under julen. Gemma får spendera julen i en engelsk förort tillsammans med fyra barn och en småhunkig granne, medan den utbrända Juliet flörtar med italienare på St. Lucia. Det hade kunnat bli en variant av filmen The Holiday, som författaren till och med nämner i boken, men den kvaliten håller inte den här berättelsen, och då framför allt inte dialogen. Urk!
 
 
Nästa bok ut för bedömning är januari månads bokcirkelbok Jul med Bob av James Bowen - en bok jag inte hade några som helst förväntningar inför att läsa. Det är den verklighetsbaserade och tredje boken om den före detta missbrukande och hemlöse James Bowen och hans gatukatt Bob. Boken är en tillbakablick till julen 2010, som var en synnerligen svår sådan för Bob och James. Det är en nätt liten historia på 150 sidor som sprider genuin julanda. Jag önskar att jag hade läst den innan jul för att själv komma i en mer sann julstämning. Det är mycket intressant att som priviligerad med hus, hem, arbete och familj, läsa om någon som kan räkna sina materiella tillgångar på handens fem fingrar. De pengar man har på fickan är allt man äger. En situation som de flesta av oss inte ens kan föreställa oss, än mindre leva med.
Så till sist en liten uppmuntran: läs Jul med Bob i början av december i år, så kanske ni känner hur lite av julhetsen rinner av er. Med andra ord borde karaktärerna i Harpers bok ovan ha läst den.
 
Summa summarum: Julstress vs. julfrid. Krystad sentimentalitet vs. sann medkänsla.
 
 
Har ingen bild på Bowens bok, men googla ni bara =)
 
 
 

Kommentera här: