Jag minns inte varför jag älskar dig

Häromveckan blev jag plötsligt väldigt sugen på att läsa en ungdomsbok. Jag hade Jag minns inte varför jag älskar dig av Gabrielle Zevin stående i hyllan, och eftersom jag tyckte väldigt mycket om Zevins Livet enligt Fikry ville jag gärna läsa mer av samma författare.

Naomi är sexton år och går på high-school utanför New York. Hon spelar tennis, är engagerad i årsboksredaktionen och har en populär pojkvän. Fast allt detta får både vi och hon reda på i efterhand, därför att när vi först träffar Naomi har hon fallit nerför en trappa och förlorat minnet av de senaste fyra åren av sitt liv. Hon känner inte igen sin pojkvän, sin bäste vän Will, har glömt bort hur man kör bil och att föräldrarna är skilda... Det bli en hel del för Naomi att smälta och förhålla sig till, samt att komma ikapp med skolarbetet. Hon kommer så småningom fram till att hon egentligen inte tycker om den person som hon har varit den senaste tiden, och hon blir allt mer intresserad av James, killen som hittade och hjälpte henne efter olyckan. Men James är långt ifrån okomplicerad, och Naomi vet inte ens vem hon egentligen är eller borde vara numera.

Minnesförlust är inget nytt grepp inom litteraturen, men i den här romanen undviker Zevin att falla för klyschor och enkla lösningar. Det är intressant hur Naomi får sig ett helt liv och en viss personlighet serverat, något hon efter ett tag vägrar att gå med på, vilket resulterar i brutna vänskap och nya bekantskap. Det är spännande att tänka sig att våra personligheter består av en hel kedja av händelser som lett oss dit vi befinner oss, vilket inte nödvändigtvis är där vi vill vara. Så om man får en ny chans och är så att säga ett oskrivet blad, vilka val gör man då?

The diary of a teenage amnesiac, som boken heter på engelska är en lättläst och underhållande roman om givna och självpåtagna roller och att ta kontroll över sitt eget liv. Det finns många ovanligt välformulerade delar, eftersom Zevin är en av dessa smarta författare som har gåvan att inte bara se på ett skarpt sätt hur saker och ting ligger till, utan även kan beskriva dem väldigt träffande.

Livet enligt Fikry är helt klart en på många sätt bättre och djupare bok, å andra sidan är det flera års tids- och mognadsskillnad mellan de två och Fikry är inte heller någon ungdomsbok. Men som lättsam, avkopplande men ändå kvalitativ läsning är Jag minns inte varför jag älskar dig ändå att rekommendera.

 

 

 
 
 

 

 

 

Kommentera här: