Parfymsamlaren

Jag har läst min första bok från förlaget Harper Collins Nordic, som är känd för att ha profilerat sig på romance för det mesta, men även ger ut annat. Jag har haft ögonen på Parfymsamlaren ända sedan dess utgivning började annonseras. Beskrivningen lät lockande: det är 1950-tal, Londons societet. Den unga, relativt nygifta Grace Munroe får ett brev där en fransk advokatfirma beklagar hennes förlust – en kvinna vid namn Eva d´Orsay har gått bort och lämnat en parisisk våning samt en värdefull aktieportfölj i arv till Grace. Det är bara det att Grace aldrig har hört talas om någon Eva d´Orsay... Så Grace tar och åker till Paris, och med hjälp av monsieur Tissot på advokatbyrån försöker hon att ta reda på varför hon har fått arvet. Sökningarna tar med henne till 1920-talets Europa och världen av parfymskapare, samt får Grace att se sitt liv från ett helt annat perspektiv.

Jag tycket som bekant om när en historia berättas i dubbla tidsperspektiv, och jag tycker mycket om hur Kathleen Tessaro berättar om den franska värld av dekadens och elegans både under 1920- och 1950-talet. Det är ingen romance-historia, bara ytterst lite romantik förekommer, utan mer en ”söka efter sanningen i det förflutna”-roman, men en bra sådan som jag njöt av att läsa. Stilen kan liknas vid den hos en tidig Jojo Moyes, innan Moyes hittade fram till sin riktigt vassa stil, den som kan beskriva mänskliga relationer på djupet, på ett kännbart berörande sätt. För Parfymsamlaren når inte riktigt in på djupet, men är en underhållande roman som är trevlig, avkopplande läsning, helt enkelt.

 

Kathleen Tessaro är född i USA men lever i London sedan läge. Hon var skådespelare i ungefär ett decennium innan hon sadlade om till manus- och romanförfattare. Hon har gett ut några romaner hittills som alla tycks ha den gemensamma nämnaren att de gärna beskriver mode och societetsliv under olika delar av 1900-talet, blandat med lite hemligheter och relationer. Helt okej ämnen att koppla av med enligt mig, så jag kommer troligen att vilja läsa något mer av henne framöver.

 

 

 
 
 

 

 

 

 

1 Lena:

skriven

Den där lät ju trevlig. Läser alldeles för lite romance. Borde verkligen läsa mer.

Kommentera här: