Trogen hustru sökes

Året är 1907 och under hård vintertid åker Catherine tåg till en liten stad i Wisconsin, USA. Hon har svarat på en annons som en rik affärsman satt in i dagstidningarna, där han söker en trogen, enkel och redbar hustru. Beskrivningen passar inte riktigt in på Catherine, som har en egen agenda med giftermålet. I tillbakablickar får vi ta del av hennes tidigare liv, planer för giftermålet med affärsmannen Ralph Truitt och vad som har lett henne dit hon är. Vad hon inte räknar me där att hennes nya make vet mer än han ger sken av, och har sina egna planer...

Det hela blir till en roman med mycket mörker, svek, intriger, passion, dekadens och sex. Karaktärerna är mycket väl tecknade, och stämningen mättad, på gränsen till klaustrofobisk. Det hårda livet på det karga landskapet med dess kyla och själslig mörker beskrivs målande och ger en intressant bild av levnadsvillkoren för både rik och fattig på landet i USA i början av förra seklet.

För mig nådde dock inte intrigen några större höjder. Det är flera vändningar, men utan att Den Stora Överraskningen inträffar, det är mer så att det som sker är ganska logiskt med tanke på hur personerna i romanen är inuti. Och det är där som läsningen blev som mest intressant för mig, i skildringen av karaktärernas inre liv.

Det är en välskriven bok, men men lite för mycket vånda och misär för min smak. Jag minns att känslan var samma under läsningen av Goolricks andra bok, En egen plats också. Kanske är det hans stil och signum, Det Stora Amerikanska Vemodet...

 

 

 
 
 

 

 

 

1 Joelinda:

skriven

Jag tyckte inte alls om den här boken. För mycket sex, för tramsig. Omslaget och intrigen lockade men utförandet höll inte tillräckligt hög kvalitet.

Svar: Ungefär så känner jag också!
Bea, Sara och Judit

2 Lena:

skriven

Tyckte att En egen plats var ganska okej, så jag kanske borde läsa denna.

3 Bam:

skriven

Synd, för storyn lät ju lovande.

Kommentera här: