Alla borde vara feminister

Jag läste ett litet häfte som är ett TED-talk: Alla borde vara feminister av den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie. TED står för technology, entertainment och design och började som en konferens 1984. Numera är det en hel organisation vars främsta syfte är att sprida idéer menade att förbättra världen, men mest kända är organisationens så kallade TED-talks, som är tal av både kända och okända tänkare. Talen är relativt korta, de ska vara under 18 minuter. Se mer på www.ted.com.

 

Jag har inte alltid varit bekväm med att kalla mig feminist, och i perioder har jag velat hitta andra benämningar på fenomenet, mest för att ordet feminist ofta uppfattas som aggressivt och provocerande, både av kvinnor och män. Men på senare år har jag istället försökt att återerövra begreppet feminism och dess rätta innebörd istället för att låta feltolkningarna ta plats. Detta sätter Adichie fingret på på ett lättfattligt och alldeles glasklart sätt. Istället för att värja sig mot ordet bestämmer hon sig för ”att göra det till sitt, och strunta i omgivningens invändningar om att alla feminister är olyckliga och ogifta manshatare, att feminism är något i grunden oafrikanskt och att riktiga feminister inte bär läppglans”.

Det mesta Adichie säger vet jag redan, men hon säger det på ett sådant sätt att begrepp och företeelser klarnar även för mig som är ganska insatt i ämnet. Det som är nytt och intressant är hennes erfarenheter som modern kvinna i Nigeria, hur stor skillnad det ändå är mot hur man får vara som kvinna i västvärlden respektive i ett modernt afrikanskt land idag.

Häftet har under december 2015 delats ut till alla svenska elever i gymnasiets årskurs 2. Jag hoppas att man inte bara gav ungdomarna häftena rakt av, utan verkligen såg till att det blev läsning och diskussion kring innehållet. Jag menar inte att ungdomarna ska svälja allt rakt av som serveras dem i jämställdhetens namn, men genom att tänka och diskutera kring saker och ting lär man sig förhoppningsvis ett och annat. Som Judith Kiros på Dagens Nyheter skrev: ”I slutordet förklaras det att Alla borde vara feminister kommer att delas ut till svenska gymnasieskolor. Det låter som en bra idé. Boken är ett perfekt underlag för diskussion om feminism, patriarkatet, konceptet 'kön' och den arbetsfördelning konceptet för med sig."

För som Adichie säger i sitt tal räcker det inte med att uppfostra flickor som feminister, utan vi behöver också uppfostra pojkar till att se att genus spelar en viktig roll i hela världen och dess strukturer. Jag försöker i alla fall att uppfostra mina söner så att de blir medvetna om ämnet.

Det finns bara ett stort problem med den här skriften, nämligen att jag tror att de som har störst behov av att läsa den (de med minst öppna sinnen) tyvärr inte kommer att göra det.

 

 

 
 
 
 

 

 

 

1 Lena:

skriven

En bok som jag absolut kommer att läsa framöver. Tror böcker som dessa är viktiga för alla att läsa.

2 C.R.M. Nilsson:

skriven

Jag ska läsa den här nu i april, men jag har redan lyssnat på det som TED-talk. När hon pratade var hon väldigt engagerande och fick verkligen publiken med sig. Men som du säger, de som skulle behöva det bäst kommer förmodligen inte läsa eller lyssna.

Kommentera här: