Hjärtats innersta röst

I fjol var Jan-Philipp Sendkers Konsten att höra hjärtslag en utav årets allra största läsupplevelser för mig. Nu har den fristående fortsättningen, Hjärtats innersta röst, kommit i svensk översättning och jag kan säga att den står inte sin föregångare efter.
 
Det har gått tio år sedan Julias första resa till Burma. På grund av olika omständigheter har relationen med halvbrodern U Ba runnit ut i sanden och det var nu flera år sedan de hördes sist. När något obehagligt och oförklarligt inträffar i Julias liv finner hon sig återigen på väg till faderns födelseland och tillbaka till tryggheten hos sin bror. I sökandet efter en försvunnen man hittar Julia svaren på vad som är viktigt här i livet, men också en frid hon aldrig kännt förut.
 
Precis som i Konsten att höra hjärtslag lyckas Sendker att med enkla personer och förhållanden väva en stor episk berättelse. Det narrativa upplägget, som innebär att huvudkaraktären, i detta fall Julia, i stora delar av boken får en berättelse berättad för sig av en tredje person, vilket i sig driver handlingen framåt, känns igen från den föregående boken, men upplevs ändå inte som repetitivt. I stället önskar jag bara att det skulle finnas fler och fler berättelser för Julia att få höra. Karaktärerna känns verkliga och levande och den Burmesiska miljön nästan magisk och overklig. Språket är vackert och poetiskt utan att bli baktungt av adjektiv. Det är min innerliga förhoppning av Sendker kommer att fortsätta att skriva om Burma. Landet och folkets vedermödor är för en dåligt påläst västlänning som jag en vit fläck på kartan. Jag är sorgligt okunnig om vad som hänt genom historien och vad som fortfarande sker i Burma. Böcker som denna behöver skrivas - om och om och om igen.
 
Summa summarum: En vacker och vemodig historia om moderskärlek, krig och sorg, men också om möjligheten att få släppa taget om hat och bitterhet och börja på nytt.
 
 
 
Tack till Forum Förlag för boken!
 
 
 
 
 
 
1 Lena:

skriven

Den här längtar jag efter att läsa.

Kommentera här: