Jag är Malala

Malala Yousafzai, var med sina sjutton år, den yngsta personen någonsin som tilldelats Nobels fredspris när hon tog emot priset i Oslo 2014. Boken, Jag är Malala är ett samarbete mellan Malala och journalisten Christina Lamb, som tillsammans har nedtecknat den unga pakistanskans livshistoria från födelse fram till den ödesdigra dagen den 9 oktober 2012, då hon på väg hem från skolan sköts i huvudet utav talibaner. Innan dådet hade Malala varit en välkänd förkämpe för flickors rätt till utbildning i Pakistan, men i och med överfallet kablades Malalas ansikte och budskap ut över en hel värld. 

Jag är Malala är en hoppfull, men osentimental skildring av en flickas uppväxt i Pakistan och hennes längtan efter alla barns och i synnerhet flickors rätt till utbildning. För oss västlänningar är det svårt att greppa vidden och djupet av de tragedier som skett och ännu sker i Swatdalen i norra Pakistan. Det är omöjligt att leva sig in hur det måste vara att leva i en konstant skräck - eller rättare sagt att fortsätta leva som vanligt trots alla yttre hot och turbulenta våldsamheter. Det är lätt att som svensk ta ett fungerande (och kostandsfritt) skolsystem för givet. Hur många gånger har man inte hört barn sucka över läxor och obligatoriska uppgifter när, om man ska vara krass, de borde jubla över att de får utbildning och en möjlighet att åstadkomma något här i världen. Det är lätt att vara efterklok. Ens egen entusiasm inför skolan kanske inte alltid var på topp och visst har jag alltid sett det som något självklart att faktiskt  gå i skolan. 

Är det något vi kan lära av Malalas erfarenheter så är det att vara tacksamma för det vi har: ett tryggt och välfungerande samhälle, och att vi var och en kan försöka att sträva efter något av den beslutsamhet som Malala visar upp inför de motgångar hon möter. 

 

Summa summarum: Ett gripande levnadsöde som är långt ifrån över. Det ska bli spännande att se vad Malala kommer att åstadkomma i framtiden.

 

 
 
 
1 Boklysten:

skriven

Den här boken skulle jag vilja läsa.

2 Lena:

skriven

Denna bok har jag på läsplattan och skall läsas snart.

Kommentera här: