Omläsning: Vi är alla helt utom oss

Till förra månadens bokcirkelbok valdes Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler (hon som skrev The Jane Austen book club som sedan även blev film, kom jag på!). Jag var en av dem som röstade för boken, trots att jag redan hade läst den. Dels på grund av att jag ville att de andra skulle få läsa denna pärla, och dels passade boken i mitt omläsningsprojekt för i år.

För att få ut det mesta möjliga av läsningen så som författaren avsåg det, ska man inte veta så mycket om boken. Jag kommer inte att spoila något i detta inlägg heller, trots omläsning och allt.

Men här är grundhistorien: i 1970-talets Indiana, USA, blir bokens berättarjag Rosemary separerad från sin tvillingsyster Fern, och ivägskickad till farföräldrarna några veckor. Rosemary känner att hon måste ha begått ett fruktansvärt brott, och som straff blivit utesluten ur den kärleksfulla familjegemenskapen med mamma, pappa, bror och syster, men nej: när hon efter ett par veckor hämtas av sin pappa, är Fern borta. Ingen pratar om var hon är eller vad som har hänt, och alla i familjen tillbringar resten av sina liv i skuggan av denna händelse.

Ganska snart efter händelsen försvinner även brodern Lowell. Han väljer att leva ett undangömt liv som han tillägnar djurrättsorganisationer, med den efterföljden att han blir eftersökt av FBI och inte kan ha ett vanligt liv. Detta lämnar ett ännu större hål i familjens liv, och den pratglada Rosemary blir en sluten tjej som inte hittar sin plats bland jämnåriga.

Berättarrösten är en äldre Rosemary, som berättar om sina år på college, när hon och familjen så småningom nystar upp vad som hände.

 

Och nu ska jag använda mina på förhand givna frågor för omläsning:

 

Upptäckte du något som du hade missat vid första läsningen?

Jag missade väl aldrig att språket var så underbart i den här romanen, men under omläsningen nu så njöt jag av det mer än vid första läsningen, då jag hade lite bråttom för att få veta hur historien skulle gå. Men den här aspekten gjorde omläsningen helt magisk: de kvicka, smarta, djupsinniga meningarna, fulla av insikt. Häpnadsväckande.

Hade du glömt delar av berättelsen?

Ganska mycket, visade det sig, särskilt en av bifigurernas öden. Men även ganska avgörande saker, som jag blev häpen över att jag glömt, så omläsningen var välbehövlig, trots att det bara har gått ett år sedan den första läsningen, vilket gjorde mig lite smårädd för om det är något fel på mitt minne... Jag brukar vara bra på att minnas lästa böcker, särskilt om jag tycker så mycket om dem som jag tyckte om den här.

Fanns det aktuella världshändelser nu som färgade din omläsning?

Definitionen av mänskliga varelser är alltid intressant, och Lowells engagemang i djurrättsorganisationer väckte tankar kring kosmetika och dess användning, vilket fick mig att kolla upp de produkter jag använder och att vara mer uppmärksam på andra områden där det är möjligt att djurförsök är inblandat.

Blev slutomdömet lika positivt / negativt som då?

Ännu mer positivt, faktiskt, då jag insåg genialiteten i både hantverk och berättelse. De flesta i min bokcirkel tyckte också mycket om boken, och vi rekommenderar den både för enskild- och bokcirkelläsning och diskussion!

 

 

 
 
 
 

 

 

 

Kommentera här: