Resten får du ta reda på själv

 

Sam är 16 år och en av de populäraste tjejerna i sin high-school. Hennes gäng står högt i rang och de kan bestämma över andra, mindre populära människors öden genom att göra dem till hackkycklingar eller lyfta dem från medioker oigenkännlighet till trogna tjänare i periferin.

Efter en helt vanlig fest en fredag kväll sitter Sam och hennes tre bästa kompisar i en bil, samtliga onyktra. De krockar och Sam dör.

Nästa morgon vaknar Sam upp i sin säng igen, och får till sin stora fasa och förvåning uppleva samma dag igen. Sju gånger kommer hon att få göra om detta, tills något, hon vet inte vad, ställs till rätta. Varje ny fredag Sam upplever får hon också se olika sidor av människor och händelserna som har lett dem dit de befinner sig i livet nu. Hemligheter nystas upp och det blir tydligt hur varje enskild liten handling kan få stora konsekvenser.

Jag hade i princip inga förväntningar på boken, utan kände bara för att läsa någon lättsam ungdomsroman. När Sam vaknade upp för första gången drog jag öronen åt mig lite och var rädd för att handlingen skulle bli någon sorts Måndag hela veckan-kopia. Men författaren Lauren Oliver har en klar agenda med historien och klarar att hantera ”återuppleva samma dag om och om igen”-grejen på sitt eget unika sätt.

Det blir dels spännande, dels insiktsfull läsning. Sam är inte direkt någon sympatisk tjej från början, men jag tycker om henne ändå, särskilt när hon själv börjar inse att hon lever ett liv som hon halkat in på av tillfälligheter. Ofta får man läsa mobbningshistorier ur den mobbades perspektiv, men här är mobbarna i centrum och deras drivkrafter är ofta tragiska och bottnar i egna mörka hemligheter. Gymnasietidens strikta rangordning gestaltas väl och persongalleriet är välgjort och nyanserat. När Sam så småningom börjar inse konsekvenserna av sina och andras handlingar börjar hon utmana och rubba den rådande ordningen. Knepet med att hon får återuppleva samma dag om igen gör att hon sitter inne med mer kunskap än de andra, och det gör vi läsare också – det blir en knepig sits för Sam gentemot de andra, men greppet fungerar.

Jag tycker om romanen i sin helhet och skulle rekommendera den för ungdomar att läsa och diskutera. Lauren Oliver har koll på alla detaljer och gör en trovärdig skildring av livet på high-school, som även är applicerbart på svenska förhållanden. Trots att romanen har några år på nacken (den är från 2010) så håller konceptet och budskapet väl: varje liten handling kan ha stora konsekvenser, så se till att du inte gör någon illa och försök att påverka din omgivning att göra detsamma.

 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

1 C.R.M. Nilsson:

skriven

Jag tyckte mycket om den här. Det är den av Lauren Olivers böcker som jag har tyckt bäst om.

2 Hanna:

skriven

Verkar spännande, tack för tipset. Tänkte läsa den själv och sen kanske "tvinga" min son på 15 år att läsa den, kan det vara en bra idé?

Svar: Nja... Det kan tyvärr vara knepigt då perspektivet är en tjejs och ganska mycket tjejiga saker avhandlas. Men försök, för budskapet är bra! /Judit
Bea, Sara och Judit

Kommentera här: