Berglins stora bok om kropp & hälsa

 

 

Jag brukar läsa Jan och Maria Berglins serier när jag behöver få perspektiv på saker och ting i tillvaron. Det hyllade paret från Gävle har en tendens att med några få, välvalda ord kunna sätta fingret på samtidsfenomen likt få andra kan. Det brukar bli både igenkänning, skratt och en och annan eftertanke när de kommer riktigt nära sanningen så att skrattet nästan fastnar.

När jag besökte biblioteket häromveckan fick jag med mig en av de tjockaste volymer de har gjort, nämligen Berglins stora bok om kropp & hälsa, med undertiteln om matvanor, ovanor, hypokondri, åldrande, ångest och hela skiten. Redan titeln gav fnissbubblor i magen, och läsningen lämnade mig som vanligt inte besviken.

Jag beundrar serieskaparnas skarpa blick på samtiden, hur de med några få ord, och så klart de uttrycksfulla teckningarna som är klockrena komplement till texten, kan belysa trender, myter, politiska skeenden och vårt mänskliga beteende i allmänhet. Inget är heligt, allt nagelfars, och igenkänningsfaktorn är hög.

Den här volymen fokuserar särskilt på våra kroppar, hur de åldras och brukas i vardagen. Trendiga motionsvanor dryftas, trötthet och utbrändhet drivs med (varsamt, med glimten i ögat och aldrig hånfullt, tack och lov!), och sjukvårdens tafatthet får sig en och annan känga. Ämnet sex kommer vi inte heller undan, beskrivet främst från de medelålders perspektiv.

Det är som vanligt underhållande läsning, men hos mig väckte serierutorna många tankar och gav upphov till roliga diskussioner med vänner och familj. Då har man som serieskapare träffat rätt, tycker jag!

 

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 1 Joelinda:

skriven

Jag tycker också de är underbara, Berglins! Just den där boken har jag aldrig sett, men jag gillar deras politiska och samhällskritiska betraktelser. Så mitt i prick!

Kommentera här: