Janusstenen

Jag föll ju pladask för arkeologen Ruth Galloway i och med läsningen av Flickan under jorden, som är den första delen i Elly Griffiths serie om den excentriske rättsarkeologen i Norfolk. Medan jag höll på med den första boken, skummade jag igenom innehållsbeskrivningarna för de följande böckerna. Major spoilers! Gör inte som jag. Där avslöjas nämligen en hel del om hur det kommer att gå för Ruth på det personliga planet. Nu har ni blivit varnade.

Som jag misstänkte kunde jag inte hålla mig borta från serien mer än ett par dagar, innan jag påbörjade del två, Janusstenen. Handlingen är inte helt olik den i den första boken: människoben hittas vid utgrävning, Ruth Galloway tillkallas som experthjälp. Den här gången rör det sig om ett antal lyxlägenheter som ska byggas på en tomt där det har varit ett katolskt barnhem förut. Både djur- och människoskelett hittas, begravda under trösklar, med ett tillvägagångssätt som liknar romarnas offer till guden Janus. Men Ruths undersökningar visar att barnskelettet är nutida. Så varför dessa kopplingar till romersk mytologi?

Ju mer involverad Ruth blir i fallet, desto tydligare framstår det att det finns folk som vill skrämma henne till tystnad, och än en gång kommer hennes liv att sväva i fara...

 

Djupare än så går jag inte in i handlingen, med tanke på de av er som ännu inte läst den första delen. Ruths personliga liv utvecklas också i takt med mordgåtans upplösning, och det är minst lika spännande och rolig läsning som mysteriet i sig. Jag har än en gång haft roligt under romanens gång, lärt mig nya saker om historia och mytologi, och vid slutet känner jag mig tillfredsställd. Det är en av de bra sakerna med Elly Griffiths serie: man vet vad man får, och man blir inte besviken. Det är intelligent och spännande litteratur med bra språk och levande karaktärer som redan i den andra boken känns som gamla trygga vänner att återkomma till. Den karga miljön är som skapt för den här sortens kriminalromaner, och om Griffiths lyckas hålla den här nivån serien igenom så kommer jag att vara mer än nöjd.

 

 

 
 
 

 

 

 

1 Lena:

skriven

Dessa böcker är jag supersugen på.

Kommentera här: