Spänningsutmaningen Maj: En dos stryknin

 
En dos stryknin (från 1920) är den första av Agatha Christies böcker där vi får möta Hercule Poirot. Poirot har kommit till England som belgisk flykting efter kriget och har fått hjälp att komma till rätta av Emily Inglethorp, en äldre förmögen kvinna som bor i närheten. Till denna Mrs Inglethorp kommer Mr Hastings som gäst, och det är ur hans perspektiv boken är skriven. Efter Hastings ankomst dröjer det inte länge förrän Mrs Inglethorp blir mördad och när polisen inte gör några större framsteg kliver Hercule Poirot fram för att lösa mysteriet.
 
Hercule Poirot har egentligen inte en så stor roll i den här boken. Riktigt många sidor förflyter innan detektiven gör entré och eftersom man som läsare följer Hastings, som inte lyckas tyda ledtrådarna på samma sätt som Poirot, har man ingen insyn i tankegångarna som till slut löser mysteriet. Faktum är att när sanningen väl avslöjas visar det sig att Poirot självklart suttit på lösningen hela tiden, men i väntan på bevismaterial tvingats stilla sig.
 
Det har blivit riktigt mycket Agatha Christie den här månaden och En dos stryknin hörde till en av de bättre. En riktigt härlig pusseldeckare. Efter lite eftertanke har jag kommit fram till att jag nog föredrar Hercule Poirots hemlighetsmakeri, med det stora avslöjandet på slutet, framför Miss Marples lite mer nedtonade mysterielösande. 
 
Vem är er favorit? 
Miss Marple eller Hercule Poirot?
 
 
 
 
 
 
 
1 Camilla:

skriven

Jag föredrar nog Miss Marple mot Poirot fast det jag gillar mest är de dekcare Christie har skrivit som någon annan är lösaren av gåtan tex som i tex Mord är lätt, Mord per korrespondens etc

2 Camilla:

skriven

Nu tänkte jag visst lite fel Mord per korrespondens är ju Miss Marple men en av mina favoriter. Den med annan person är även Varför bad de inte Evans? den var det jag tänkte på

Svar: Tack för tipsen! De ska jag kolla upp :)
Bea, Sara och Judit

3 Lena:

skriven

Måste jag välja så säger jag nog Poirot.

4 Boklysten:

skriven

Jag kan inte motstå den dryga, egocentriska besserwissern Poirot!

5 Bokdamen:

skriven

Hm, jag gillar båda på lite olika sett. Christie är mysig. Länge sen jag läste något.

6 Marie:

skriven

Jag gillar både men Marple är en favorit.

Kommentera här: