The secret chord

En av mina favoritförfattare är Geraldine Brooks, vars utmärkta, ofta historiska romaner jag har skrivit om flera gånger. Den senaste heter The secret chord och handlar om den bibliske kung Davids liv från barndom till gammal ålder.

Det är genom profeten Nathan, som fått i uppgift att nedteckna kungens livshistoria, som vi får ta del av inte bara Davids, utan många andras livsöden. Nathan samlar nämligen stoff till sin historia genom att träffa personer som är eller har varit viktiga för kungen under olika perioder i hans liv. Från hans mor Nizevet genom syskon, vapenbröder och fruar får vi en komplex bild av pojken som besegrade Goliat, krigaren som förlorade kung Sauls gunst, rebellen som tog makten och inte minst vännen, älskaren, maken och fadern som han sedermera blev.

Nu kanske vissa frågar sig vilken nytta en sådan fiktiv utbrodering av en biblisk figurs liv gör för nytta. Faktum är att kung David är den första i litteraturen vars liv redogörs så detaljerat som det gör, och forskare finner det högst troligt att han faktiskt fanns och uträttade det mesta av det han påstås ha uträttat. Och vare sig man är troende eller inte är denna skildring en rik historisk och samtidigt djupt mänsklig redogörelse för hur människor levde i Mellanöstern under andra järnåldern.

Den litterära kvalitén är som vanligt skyhög hos Brooks. Få författare som jag har läst kan skriva som hon: levandegöra historia på ett gripande, känslomässigt berörande och inspirerande sätt. Brooks, som är före detta journalist, numera författare på heltid, har som vanligt lagt ner mycket tid och arbete på research och bygger sin historia på de välkända scenerna från Gamla testamentet, men adderar även de i Bibeln knappt nämnda karaktärerna som här får utvecklas och berätta om sina egna liv genom Nathan. Inte minst profeten och berättaren själv summerar sin rika levnadshistoria i skuggan av den maktkamp han har fått vara med om under större delen av sitt liv. Användandet av Nathan som både karaktär och berättare tillåter författaren att nagelfara kung Davids liv i detalj, både kärleksfullt och ytterst kritiskt. Varje intervju profeten gör med de inblandade avslöjar ett nytt lager i Davids liv och lägger till ny förståelse i det som sker i romanens nutid. För som berättelsen mejslar ut är kungen själv en ytterst komplex karaktär, med alla sina fel och tillkortakommanden. Som sagt är det en historia som berör djupt, och språket i romanen så vackert att jag ofta dröjde kvar och läste om stycken med rysningar av välbehag.

Det är ett romanbygge av bästa sort, och det sorgliga med romanen (förutom att den är utläst för min del) är att Geraldine Brooks verk inte översätts till svenska - förutom romanen Undrens tid från 2003 som handlar om pesten på 1600-talet och en reportagebok om islamska kvinnors levnadsvillkor har hennes andra romaner, alla fantastisk läsning, inte tagits an av något förlag, inte ens hennes Pulitzerpris-vinnande roman March. Kan vi snälla göra något åt saken, valfritt svenskt förlag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera här: