Den lilla bokhandeln i Paris

Jean Perdu, en parisisk man kring de femtio, har en annorlunda bokhandel. Nämligen på en båt, en gammal ombyggd lastpråm som är förtöjd vid flodstranden. Fast han kallar sin bokhandel för litterärt apotek - där hjälper han kunderna med att hitta rätt lektyr som kan hjälpa vid olika livsproblem. Sitt eget livsproblem har monsieur Perdu dock försökt att förtränga i över tjugo år, när hans stora kärlek lämnade honom. Sedan dess lever han asketiskt med nästan inget umgänge alls förutom sina kunder.

Men det kommer en sommar, då han av olika anledningar äntligen läser ett brev som han borde ha läst för två decennier sedan, och som får honom att lätta ankar och bege sig till södra Frankrike. Under resan till Provence får han som resesällskap en ung, bekymrad författare med skrivkramp och en italiensk kock med stort hjärta. Alla tre behöver de helas på något sätt, och vänskapen dem emellan samt mötet med andra längs resan kommer att vara till hjälp för detta.

En fransk feelgood av en tysk författare, kan det funka? Nina George som står bakom boken är nämligen tyska, men det glömmer jag efter några meningar. Både den parisiska känslan och beskrivningen av södra Frankrike är så klockrena både detalj- och känslomässigt att min ständigt latenta Frankrikelängtan vaknar med besked.

Fast det där med feelgood var jag rädd att det inte skulle uppfyllas. Första tredjedelen av romanen är nämligen ganska sorglig, i alla fall berörde karaktärernas tragiska ensamhet mig djupt. Men när resan tar fart växer hoppet, och berättelsen växer till något livsbejakande, som får mig att längta, le och hoppas på det goda i varje människa. Jag tar också med mig att livet kan ta nya vändningar i alla åldrar!

En och annan litteraturhänvisning förekommer också, så romanen är en perfekt kombination för litteraturälskande personer med frankofil läggning. Rekommenderas!

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

1 Lena:

skriven

Den där verkar så trevlig. Måste läsas.

Kommentera här: