Eligible

Det var med stor förväntan som jag såg an ankomsten av Curtis Sittenfelds del i det så kallade Austen-projektet, där nutida författare skriver om var sin Austen-roman i modern tappning. Sittenfelds tidigare böcker föll mig i smaken, och Stolthet och fördom är den av Austens romaner som ligger mig varmast om hjärtat.

Det fanns även lite bävan i mig när jag började läsningen, men den försvann fort, och jag sveptes med. Det är till Cincinnati i USA (Sittenfelds hemstad) som handlingen är förlagd, och Mr Bennet måste hjärtopereras. Liz, som är 38 år och journalist i New York, samt Jane, 40 år och yogainstruktör, också boendes i New York, reser hem och stannar över sommaren för att hjälpa till inom familjen under denna svåra tid. Mrs Bennet är mest upptagen med sina societetsevenemang, har ett tv-shoppingberoende och blundar för de ekonomiska bekymren som familjen tampas med. Mary, Kitty och Lydia bor fortfarande hemma. Mary studerar på utbildning efter utbildning, är en enstöring som inte tycker om att umgås med folk. Kitty och Lydia är helt hängivna crossfit och paleolitisk diet, och är allmänt egoistiska i sitt leverne.

När familjen Lucas bjuder in Bennets på sin årliga grillfest, är även Chip Bingley, känd för att ha medverkat i tv-showen Eligible (motsvarigheten till Bachelor) också där, tillsammans med sin vän Fitzwilliam Darcy, som är kirurg. Det är så historien börjar, och jag hade svårt att tro att Curtis skulle kunna fylla de närmare 500 sidorna med vettigt material, men det gör hon verkligen! Hon leker med historien och karaktärerna på ett väldigt smart och samtidigt dråpligt sätt. Den nutida tappningen är klockren och väldigt satiriskt samtida ner i minsta detalj, och samtliga karaktärer från ursprungshistorien får en klockren motsvarande personlighet. Språket har också, trots den moderna dräkten, lyckats behålla den Austenska vältaliga, underfundiga känslan. Jag funderade ett tag på om man skulle kunna läsa boken utan att ha läst Stolthet och fördom först, och visst, det skulle nog gå, men många av mina förtjusta fniss uppstod ur jämförelsen originalet och Eligible emellan.

Jag tyckte så mycket om Eligible det lutar åt en snar omläsning, minsann. Det var ren läsglädje på hög nivå, och ett måste för alla Austenfans!

 

 

 

 
Är det något jag har invändningar mot så är det omslaget, men... tja. Man kan inte få allt.
 
 
 
 
Av Curtis Sittenfeld har jag tidigare läst Prep, Mannen i mina drömmar och Systerland.
 

 

1 Evelina:

skriven

Jag älskade Eligible! Och jag är imponerad över hur Sittenfeld lyckades göra en modern Stolthet och fördom!

2 Cinnamon:

skriven

Den måste jag kolla upp. Tack för tipset!

Kommentera här: